почетна | контакт
за нас | маркетинг
 
Внесете го
бараниот поим:


 
Хортикултура :

1. Создавање поволни услови за одгледување цвеќе

2. Градба на растенија

3. Најчести грешки при одгледување на цвеќе

4. Нега на болното саксиско цвеќе

5. Пресадување на саксиско цвеќе

6. Прихрана на растенијата

7. Сместување на цвеќето во домотЦвеќиња:

Адам

Агератум

Аглаонема

Азалеа

Амарилис

Антуриум

Аспарагус

Аспидистра

Афеландра

Африканска темјанушка

Ахименес

Бакопа

Божиќна ѕвезда

Бегонија лисеста

Бегонија цветлива

Бенџамин

Бела рада

Бергенија

Бисерен ѓердан

Божиќен кактус

Бразилски јасмин

Бромелија

Бугенвилија

Велигденска пченица

Воденка

Волчјак

Венерина муволовкса

Вербена

Винка

Гарденија

Глоксинија

Газанија

Гладиола

Господова круна, Пасифлора

Грамофонче

Гузманија

Далија

Декоративен кромид

Дифенбахија

Домашен папрат

Драгољуб

Драцена

Ерика

Ехмеа

Замија

Зумбул

Иберис

Јаглика

Калатеа

Калахоа

Камелија

Кана

Каранфил

Кинеско цвеќе на парите

Клорофит

Колеус

Кливиа

Космос

Красула

Кротон

Кукавичино грозје

Кукурек

Куќна среќа

Лале

Лилијан, крин

Лиснат кактус

Лобелија

Лотос

Љубичица

Маранта

Момина солза

Монстера

Меден цвет

Мединила

Менѓушка

Напрсток

Нарцис

Невен

Нолина

Олеандер

Орхидеја

Пеперомија

Перниче

Петунија

Пилеа

Плумбаго

Пркос

Ранункул

Рододендрон

Рудбекија

Салвија

Сансеверија

Сардела

Сингониум

Сламен цвет

Скиндапсус

Собен бршлен

Собна палма

Соланум, зимска цреша

Сончоглед

Спатифил

Сребренка

Срценце

Стрептокарпус

Убава Ката

Украсна детелина

Украсни пиперчиња

Фикус

Флокс

Фрезија

Хибискус

Хoja

Хортензија

Хризантема

Христов трн

Целозија

Цинерарија

Циклама

Цинија

Цинерарија маритима

Циперус

Чавкина уста

Чевличка, торбичка

Чувар куќа

Џунџуле

Шaфран

Шефлера


Уредување на градини:

Растенија кои го прочистуваат воздухот

Полевање на растенијата за време на одмор

Ритче во градината

Минијатурни градини

Совети за потраен букет во вазната

Есенски совети за градината

Поплочување со камен во градината

Базен во градина

Како против штетниците во градината

Растенија за градини со чакал

Градини со чакал

Медитерански градини

Галерија на осветлени дворови

Амфора во градината

Раскошот на мозаикот

Фонтани во дворот

Како да се изложи цвеќето

Раскошот на мозаикот

Фонтани во дворот

Англиски градини

Француски градини

Типови на градини

Галерија на градини

Галерија на фонтани во двор

Залевање во градината

Пaтеки во градина

Избор на растенија за балкон

Уредување на балкон

Нега на цвеќе во вазна

Уништување на коровот во тревниците

Нега на растенијата во зима

Собни растенија за поздрав дом

Подгответе го тревникот за зимскиот сон

Креирање на терариум

Растенија во терариум

Цвеќе на балкон, тераса или прозорец

Зимска градина

Направете јапонска градина

Уредување на дворот - вовед

50 совети за уредување на вашата градина (1-10)

(11-20)

(21-30)

(31-40)

(41-50)


50 совети за уредување на вашата градина (1-10)


1. Кај долга и тесна градина, избегнете го ефектот на ходник така што ќе ја поделите градината во неколку помали целини раздвоени со стреи или паравани од бамбус. Секој дел може да го осмислите со растенија во различни бои и облици за да на секој дел му се даде посебна атмосфера, или разновидни функции. Друго решение е поставување на патека дијагонално преку градината, која ќе го води погледот од едниот до другиот крај на градината и на тој начин ќе се создаде чувство на ширина.

2. Вложете средства за надворешно грејно тело. Печките најдобро се вклопуваат во рустични и селски градини, но постојат и модерни модели кои можат добро да се вклопат во другите стилови. Одберете мала печка која може да ја ставите на терасата или платото.

3. Направете притаен дел за седење, сокриен од погледите на соседите со пергола обиткана со ползавец.

4. Проширете ги патеките на барем метар ширина доколку растенијата ја надвиснуваат патеката. Доколку градината е во форма на квадрат или правоаголник, патеката не ја поставувајте по средината за да се избегне ефектот на здодевност. Поместете ја малку на страна или нека биде кривинеста. Истотака, посадете некои повисоки растенија за да го сокриете другиот дел на градината од погледи и на тој начин да создадете мистично чувство.

5. Внесете висина и структура во градината со мали дрва. Крошните ќе овозможат простор за птиците и корисните инсекти. За мали простори одберете компактно дрво, на пример црешово дрво што цвета.Задолжително информирајте се за висината и ширината што може да ја достигне дрвото. Ако сакате дрвото да ве штити од погледите на соседите, а истовремено да не фрла пресилна сенка, определете се за сребрена бреза.

6. Секогаш на крајот на патеката поставете некоја фокусна точка, на пример некоја скулптура или големо растение за да привлече поглед или за да се истакне просторот. Може на крај на патеката да се постави езерце или маса и столици за одмор и обедување.

7. Не сакате косење трева? Заменете ја делумно или целосно со чакал, камчиња или ситни школки кои ќе ги поставите под геотекстил кој го спречува коровот. Додадете и некои склуптури или фонтани за градини, но не претерувајте со премногу украси
за да не се добие чувство на пренатрупаност или неуредност.

8. Даските се убава поглога, но бараат одржување. Секоја година заштитете ги со заштитен слој.

9. Размислете за поставување на патека во медитерански стил, која секогаш убаво изгледа.

10. Нека првиот впечаток биде величествен. Поставете саксии или жардинери со дрвца или грмушки пред влезната врата.

..претходна     следна..

 

© 2006-2016 sezadomot.com.mk