Греење:

Централно греење (ѕидно и подно греење)

Греење на електрична енергија

Греење на тврдо гориво

Греење на течно гориво

Греење на природен гас

Греење со клима уредКлиматизација:

Најчести прашања за клима-уредите

Кој клима уред да се избере?

Клима-уредите не се штетни само доколку правилно се користат

Совети за разладување на домот

Разладете ја вашата куќа и без клима уред

Инвертер – усовршен клима уред

Клима уред со јонизатор

Капацитет на клима уред изразен во BTU

Каде да се постави клима уредот?

Редовни сервиси на клима уредот

Најчести дефекти кај клима уредот

Идеална температура во спалната соба

Вентилатор или клима уред?Идеална температура во спалната соба


Според стручните лица, идеалната вредност на температурата во просторијата каде се спие во зима треба да биде 18-20 ºC.

Телесната температура за време на спиењето е пониска отколку во сосотојба на будност. Таа се подигнува при крајот на спиењето, што е сигнал за телото дека е време за будење. Со температурата од 18-20 ºC, вредност што е пониска од иделаната температура за престор во зима во останатите простории (21-24 ºC) од домот, му помогаме на телото за одржување на сонот.

Доколку температурата во спалната соба е повисока, може да предизвика превртување и немирен сон, па дури и несоница.

Притоа, се препорачуваат природни материјали за прекривките и перниците поради нивното својство на подобри изолатори од синтетичките, и фактот дека подолго ја задржуваат топлината. Доколку душекот има две страни, најчесто памучна и волнена, спијте на волнената за во зима бидејќи истата подобро ја задржува топлината.