Греење:

Централно греење (ѕидно и подно греење)

Греење на електрична енергија

Греење на тврдо гориво

Греење на течно гориво

Греење на природен гас

Греење со клима уредКлиматизација:

Најчести прашања за клима-уредите

Кој клима уред да се избере?

Клима-уредите не се штетни само доколку правилно се користат

Совети за разладување на домот

Разладете ја вашата куќа и без клима уред

Инвертер – усовршен клима уред

Клима уред со јонизатор

Капацитет на клима уред изразен во BTU

Каде да се постави клима уредот?

Редовни сервиси на клима уредот

Најчести дефекти кај клима уредот

Идеална температура во спалната соба

Вентилатор или клима уред?Совети за разладување на домот


Следат неколку совети за намалување на температурата на воздухот во домот за време на летните горештини:

• Создадете услови надворешниот воздух да циркулира низ домот, особено во вечерните часови (кога и температурата е пониска). Ова најдобро се постигнува со отворање на прозорците на спротивните краеви на домот.

• За отстранување на создадената топлина во кујната, затворете ги прозорците кои гледаат на јужната страна (која е и поизложена на сонце), а отворете ги оние кои се свртени кон север, бидејќи тие преку целиот ден се под сенка.

• Покријте ги прозорците со завеси, венецијанер ролетни или капаци: тие спречуваат прозорското стакло да биде изложено на сончевите зраци. Најсоодветни завеси се оние кои не ја пропуштаат светлината, а пожелно е и да се во сина или зелена боја заради чувството на свежина и одмор.• За летните месеци најсоодветни се тенки теписи од јута или ткаенини кои не да ја задржуваат топлината.

• Сијалиците кога се запалени емитуваат топлина; вклучување на помал број светилки може да стане одлична навика која доведува до постуден воздух во домот (како и до заштеда на електрична енергија).

• И уредите во домот при работење ослободуваат топлина, па затоа најдобро е да не се користат дење; се препорачува да се готви во вечерните часови, по што би следело проветрување на кујната.• Со поставување на сад полн со студена вода во секоја просторија ќе се добие чувство на свежина. Што е постудена водата, чувството ќе биде поизразено.

• Исто така, навлажнување на завесите и полевање на цвеќињата наутро допринесува за чувство на свежина.

• Од аспект на избегнување на голема температурна разлика помеѓу температурата во домот и надворешната температура, вентилаторите се подобри разладни тела од клима-уредите. Исто така, потрошувачката на електрична енергија кај нив е помала, а и еколошки се поприфатливи.