Осветлување на домот:

Вовед во осветлување на домот

Избор на расветни тела

Осветлување на дневната соба

Осветлување на трпезаријата

Осветлување на спална соба

Осветлување на кујната

Осветлување на бањата

Осветлување на детската соба

Светлосни трикови

Колку светлина е потребно за една просторијата?

ЛЕД осветлување

Вградување на осветлување во мебелот

Нивоа на осветлување во кујната

Убавината на подните ламби

Осветленост на просториите во домот

Екстериерно осветлување

Амбиентално осветлување за добра ноќ

Осветлување на ходникот

Природна светлина во домот

Совети за посветол дом

Природна светлина во домот


Осветлувањето на просторот со природна светлина внесува ведрина и подобро расположение за домашните. За да домот биде подобро осветлен со природно светло, еве неколку совети како да се постигне тоа.

Најпрво, треба да се дозволи светлината да влезе во домот. Подобро осветлување на просторијата има кога прозорците се чисти, со што се овозможува непречено навлегување на светлината. Користите завеси кои пропуштаат светлина, а истовремено сокриваат од љубопитни погледи.

Просторијата во пастелни и посветли бои подобро ќе биде осветлена со природна светлина од просторијата во која доминираат темни бои. Светлите бои подобро ја рефлектираат светлината од темните бои.

Сјајните парчиња мебел овозможуваат поголемата рефлексија на светлината, па затоа тие ќе допринесат во расветлување на просторијата. Притоа површината на површините треба да се одржува чиста за да се овозможи подобра рефлексија.

При планирањето на распоредот на мебелот внимавајте прозорците да не бидат затскриени од мебел или други предмети, со што ќе се намали површината на изворот на природна светлина, а со тоа и природното осветлување.