Избор на подна облога:

Вовед

Паркет

Плочки

Линолеум

Ламинат

Теписи

PVC подни облоги

ПлутаОстанати совети:

Полиран бетонски под

Соборени рабови на паркет

Избор на темен под

Предности и недостатоци на пливачки паркет

Замаслени дрвени подови

Обоени дрвени подови

Надворешни дрвени подни облоги

Подови од тиково дрво

Егзотични паркети

Парење на дрвото кај буков паркет

Егзотичен паркет макасарски абонос

Правец на поставување на дрвени подови

Дрвен под во кујната: да или не?

Егзотичен паркет макасарски абоносМакасарски абонос (анг. Macassar Ebony) е дрво кое расте во одредени делови на Индија, Шри Ланка и делови од Југоисточна Азија. Тоа расте до височина од 15-20 метри, со пречник на стеблото од 40 сантиметри.

Станува збор за исклучително издржливо и цврсто дрво, па тоа е една од причините за високата цена на паркетот од макасарски абонос, која изнесува околу 150 долари за метар квадратен. Фактот дека расте на само неколку делови од светот и дека расте многу бавно ја објаснува високата цена.

Притоа, има ограничен раст и расте во тешко достапни предели во џунглата. За негова обработка потребно е знаење за да се спроведе строго определена постапка.

Секој трупец кој се доставува во далечна земја се заштитува со врел восок, кој го штити од временски и механички влијанија. Макасаровиот абонос има многу малку влага, па затоа трупецот може да заштитен да стои со години без оштетувања и квалитативни промени.

Секое дрво има свои шари, па затоа трупците од едно стебло не се мешаат со друго стебло.

За овој паркет најкарактеристични се пругите во кафена, златна и портокалова боја, кои создаваат уникатен визуелен ефект во ентериерот.