Сам свој мајстор:

Поправка на вдлабнувања кај дрво

Боење на метални површини

Граничник за бургија

Како безбедно да заковате клинец

Бојадисување на дрвени површини

Подготовка за бојадисување

Нитро или маслени бои?

Вадење на скршен клуч од брава

Поставување на типла во ѕид

Отстранување на боја од дрвенарија

Кога шарките веќе не држат

Одвртување на пукната сијалица

Поправка на дупки и пукнатини на ѕидот

Кога запнува фиоката

Поправање на гребнатини на мебел

Поставување на ламинатни подови

Лепење на керамички плочки

Дефекти на фрижидерот и нивно отстранување

Дефекти на машината за перење алишта и нивно отстранување

Спојување на гипс плочи

Одзатнување на одводот кај мијалникот

Совети за лепење тапети

Поправка на казанче кај WC шоља

Одледување на замрзнувачот

Отстранување на наслагите од каменецВадење на скршен клуч од брава


Доколку ви се случи, клучот да се скрши и остане во бравата, постои начин како да се обидете да го извадите.

Земете пинцета, или земете многу тенка игла или шило, и обидете се да го потурнете клучот назад низ бравата (за оваа намена постои и специјален алат прикажан на видеото подолу).

Доколку не може да го извадите, извадете ја вратата од шарките, свртете ја надолу и со чекан удирајте полека по цилиндарот.

Успехот на вадењето ќе зависи од тоа дали клучот пукнал кога е завртен, што за жал е почест случај, или уште при самото ставање во бравата.

Доколку клучот е завртен, може да се извади само на сила – со дупчење на цилиндарот, по што треба да се набави нова брава.