Сам свој мајстор:

Поправка на вдлабнувања кај дрво

Боење на метални површини

Граничник за бургија

Како безбедно да заковате клинец

Бојадисување на дрвени површини

Подготовка за бојадисување

Нитро или маслени бои?

Вадење на скршен клуч од брава

Поставување на типла во ѕид

Отстранување на боја од дрвенарија

Кога шарките веќе не држат

Одвртување на пукната сијалица

Поправка на дупки и пукнатини на ѕидот

Кога запнува фиоката

Поправање на гребнатини на мебел

Поставување на ламинатни подови

Лепење на керамички плочки

Дефекти на фрижидерот и нивно отстранување

Дефекти на машината за перење алишта и нивно отстранување

Спојување на гипс плочи

Одзатнување на одводот кај мијалникот

Совети за лепење тапети

Поправка на казанче кај WC шоља

Одледување на замрзнувачот

Отстранување на наслагите од каменецОтстранување на боја од дрвенаријаОд старата дрвенарија сакате да го отстраните дебелиот слој на боја. Еве неколку начини како може да го сторите тоа:


Постојат средства кои се специјално наменети за отстранување на боите. Вакво средство се нанесува на старата боја, а после кратко време таа набабрува, по што може лесно да се отстрани. Доколку слојот на боја е подебел, оваа постапка треба да се повтори повеќе пати, што понекогаш може да го направи целиот процес долг.


Друг начин за отстранување на бојата е со специјален фен за отстранување на боја. Под дејство на фенот, бојата добива висока температура и се одвојува од дрвото, а потоа може лесно да се извади со шпакла. Ова најчесто претставува и најлесен начин.
Третиот начин, кој е и најдолготраен, е отстранување на бојата со шмиргла.