Сам свој мајстор:

Поправка на вдлабнувања кај дрво

Боење на метални површини

Граничник за бургија

Како безбедно да заковате клинец

Бојадисување на дрвени површини

Подготовка за бојадисување

Нитро или маслени бои?

Вадење на скршен клуч од брава

Поставување на типла во ѕид

Отстранување на боја од дрвенарија

Кога шарките веќе не држат

Одвртување на пукната сијалица

Поправка на дупки и пукнатини на ѕидот

Кога запнува фиоката

Поправање на гребнатини на мебел

Поставување на ламинатни подови

Лепење на керамички плочки

Дефекти на фрижидерот и нивно отстранување

Дефекти на машината за перење алишта и нивно отстранување

Спојување на гипс плочи

Одзатнување на одводот кај мијалникот

Совети за лепење тапети

Поправка на казанче кај WC шоља

Одледување на замрзнувачот

Отстранување на наслагите од каменецКога запнува фиоката


Често се случува фиоката да почнува да запнува и тешко да се отвора, а особено кај постар мебел каде што нема водилки по кои фиоката “патува”. Еве совет за решавање на овој проблем.

Доколку влагата е причина за запнување на фиоките, тогаш извадете ја фиоката и држете ја ден-два на суво место за да се исуши дрвото и да се намали неговата зафатнина. Земете обична свеќа и со неа истријте ги рабовите на фиоката како и внатрешните места по кои се движи фиоката. Тоа ќе биде решение за одредено време, а кога ќе забележите дека фиоката повторно запнува, повторете ја постапката.

Доколку запнува фиоката кај кујнски елемент, честа причина за заглавување на тркалцето во водилката е нечистотија и наталожени маснотии.
Извадете ја фиоката (на тој начин што кога ќе ја извлечете до крај, а потоа малку навалете ја за да го извлечете тркалцето) и исчистете ја сета евентуална нечистотија и мрснотии. Повторете ја постапката и во механизмот во внатрешноста на кујнскиот елемент. Потоа исшприцајте ги тркалцата и водилките со средство за подмачкување (WD40, на пример). Проверете како се вртат тркалцата и вратете ја фиоката на место.