Сам свој мајстор:

Поправка на вдлабнувања кај дрво

Боење на метални површини

Граничник за бургија

Како безбедно да заковате клинец

Бојадисување на дрвени површини

Подготовка за бојадисување

Нитро или маслени бои?

Вадење на скршен клуч од брава

Поставување на типла во ѕид

Отстранување на боја од дрвенарија

Кога шарките веќе не држат

Одвртување на пукната сијалица

Поправка на дупки и пукнатини на ѕидот

Кога запнува фиоката

Поправање на гребнатини на мебел

Поставување на ламинатни подови

Лепење на керамички плочки

Дефекти на фрижидерот и нивно отстранување

Дефекти на машината за перење алишта и нивно отстранување

Спојување на гипс плочи

Одзатнување на одводот кај мијалникот

Совети за лепење тапети

Поправка на казанче кај WC шоља

Одледување на замрзнувачот

Отстранување на наслагите од каменецКога шарките веќе не држат


Поради староста на мебелот и честата употреба, многу често се случува шарките кои ги држат вратите од елементите да испаднат поради тоа што завртките кои ги држат во вратите се олабавиле.

Проблемот настанува кога после неколку притегнувања, отворот во коj се наоѓа завртката станува толку широк што завртката не може веќе да држи.

Во ваков случај извадете ја вратата и шарките, набавeте дрвофикс или некое слично лепило за дрво и земете неколку чепкалки. Во секој отвор ставете малку лепило и ставете неколку чепкалки. Сето тоа оставете го 24 часа за да добро се засуши и стврдне. Со скалпел или со остар нож отстранете го вишокот од чепкалките.

Шарките притегнете ги со завртките и поставете ја вратата. Ова решение не е трајно, но ќе биде доволно за одредено време.