Уредување на кујна:

Совети за уредување на кујна

Стандардни димензии на елементите во кујната

Осветлување на кујна

Максимално искористување на тесната кујна

Заштитете ја кујната

Голема кујничка

Минијатурни кујни

Рустикални кујни

Острово во кујната

Нивоа на осветлување во кујната

Рустични детали за топлина во кујната

Отворени полици во кујната

Стакло на ѕидот во кујната

Весела кујна

Елеганција на црно-белата кујна

Зошто е вечно популарна белата кујна?

Летна кујна

Patchwork плочки во кујната

Црвена боја во кујната

Тифани ламба

Клупа во кујната

Бело-сива кујна

Комбинирање на дрвото и мермерот во кујната

Полици на извлекување во кујна

Искористување на аглите во кујната

Тифани ламбаПрвата тифани ламба е изработена во работилницата на Luis Comfort Tiffany од Њујорк во 1895 година, како резултат на влијанието на арт нуво движењето врз нејзиниот дизајнер.

Luis Comfort Tiffany фасциниран од боите, облиците и асиметријата на црковните витражи, ја направил ламбата со абажур од стаклен витраж.

Тој е изумител на методот за производство на специјално стакло познато како тифани фаврил стакло, од кое се изработува абажурот на тифани ламбата.

Арт нуво стилот, кој се јавува на крајот на 19-тиот и почетокот на 20-тиот век, изобилува со мотиви на флора и фауна, цвеќе од природата. Можностите за изразување се движат од чиста фантазија, преку алегорија, до симболика.

И после еден век, тифани ламбата не загубила на популарност и е секојдневие во декоративната расвета на ентериерите.

Таа со своите живи орнаменти создава интересна илузија во просторот и анимирање на амбиентот. Затоа, и кога не свети, подеднакво е привлечна и декоративна.