Уредување на бања:

Совети за уредување на бањата

Осветлување на бањата

Чување на предмети во бањата

Кадата - господарка на просторот

Трикови за уредување на мала бања

Бои во бањата

Избор на мијалник

Егзотика во вашата бањa

Совети за избор на туш-кабина

Задоволство во обична бела бања

Што да се постави во бањата: када или туш-кабина?

Бања по мерка на децата

Уредување на мала бања

Цветни мотиви во бањата

Детали во бела бања

Рустикални бањи

Бања со нов сјај

Совети за избор на плочки во бањата

Типови на туш кабини по мерка

Полици во бања

Совети за безбедна бања

Дали тапети и во бањата?

Живи бои за мала бања

Грешки при избор на плочки за бања

Големо огледало во бањата

Плочки за интригантна бања

Совети за избор на плочки во бањатаПлочките се атрактивно и практично решение за обложување и декорација на ѕидовите и подовите во бањата. Тие се достапни во огромен број на различни големини, бои и дезени. На располагање при изборот постојат повеќе типови на плочки:

• најпопуларни се керамичките плочки кои се глазирани, направени од глина и преслечени со непорозна запечена глазура;

• мозаик плочки, кои се прават од исто така од глина и отпорни се на влага;
• плочки од природен камен, како што е мермерот, гранит, шкрилец, со уникатна убавина и издржливост, но со поголема цена;
• стаклени плочки, кои покрај декоративниот елемент, поседуваат и голема издржливост.
При изборот на плочките за под треба да се внимава да немаат премногу глатка површина. Поради честото истурање на вода во бањата, мазната површина може да биде лизгава и небезбедна. Затоа изборот на плочките со текстура може значително да доприсе за спречување на незгоди.

Доколку уредувате мала бања, избегнувајте плочки кои имаат големи, истакнати дезени бидејќи на мала површина нема да може да се повторат повеќе пати, а со самото тоа може визуелно да го проголтаат просторот.

Генерално, помалите плочки визуелни се поубави во бањата, но треба да се знае дека одржувањето е потешко поради поголем број на фуги, во кои се собираат нечистотии и прашина.

Во мали бањи одберете плочки со посветли бои кои визуелно ќе го зголемат просторот.