Уредување на бања:

Совети за уредување на бањата

Осветлување на бањата

Чување на предмети во бањата

Кадата - господарка на просторот

Трикови за уредување на мала бања

Бои во бањата

Избор на мијалник

Егзотика во вашата бањa

Совети за избор на туш-кабина

Задоволство во обична бела бања

Што да се постави во бањата: када или туш-кабина?

Бања по мерка на децата

Уредување на мала бања

Цветни мотиви во бањата

Детали во бела бања

Рустикални бањи

Бања со нов сјај

Совети за избор на плочки во бањата

Типови на туш кабини по мерка

Полици во бања

Совети за безбедна бања

Дали тапети и во бањата?

Живи бои за мала бања

Грешки при избор на плочки за бања

Големо огледало во бањата

Плочки за интригантна бања

Грешки при избор на плочки за бањаЗа разлика од другите елементи во бањата, кои можат релативно брзо да се променат, поставувањето или промената на плочките бара поголем зафат. Притоа, тие имаат и најголем удел во севкупниот изглед на бањата.

Еве неколку совети како да не се направи превид при изборот на плочки во бањата.


Грешка 1: претемни плочки за мали бањи

За помалите бањи секогаш треба да се одберат посветли плочки заради визуелно зголемување на просторот. Притоа белите и беж плочките се најсигурен избор доколку се плашите дека ќе погрешите. Во услови на дамки од варовник кои се појавуваат кога капките вода ќе се исушат на плочките, тие ќе бидат помалку видливи на посветлите плочки, а кај белите се практично невидливи.

Грешка 2: големи плочките во мала бања

Доколку станува збор за уредување на помала бања, треба да се одлучите за помали плочки. Во спротивно, доколку на пример, на подот на мала бања се постават преголеми плочки, ќе се добие ефект на пештера.

Грешка 3: голем број на различни бои и дезени на плочки

Препорачливо е во бањата да се присутни најмногу три различни дезени или бои на плочките, за да не дојде ситуација до преголем број на мотиви на мал простор и потенцијален визуелен хаос.

Грешка 4: ѕидни плочки на под

Ѕидните плочките, кои наменети за поставување на ѕид, полесно пукаат, па затоа не треба да се поставуваат на подот на бањата. Доколку се посјајни, претставуваат и дополнителна опасност за лизгање и падови. На подот поради безбедноста треба да се поставуваат подни плочки со потребна рапавост за да се спречат незгоди.