Уредување на бања:

Совети за уредување на бањата

Осветлување на бањата

Чување на предмети во бањата

Кадата - господарка на просторот

Трикови за уредување на мала бања

Бои во бањата

Избор на мијалник

Егзотика во вашата бањa

Совети за избор на туш-кабина

Задоволство во обична бела бања

Што да се постави во бањата: када или туш-кабина?

Бања по мерка на децата

Уредување на мала бања

Цветни мотиви во бањата

Детали во бела бања

Рустикални бањи

Бања со нов сјај

Совети за избор на плочки во бањата

Типови на туш кабини по мерка

Полици во бања

Совети за безбедна бања

Дали тапети и во бањата?

Живи бои за мала бања

Грешки при избор на плочки за бања

Големо огледало во бањата

Плочки за интригантна бања

Бања по мерка на децата


За да се направи забавна и сигурна бања за децата, едноставно треба при уредувањето да се обрне внимание на некои основни принципи. Еве неколку совети како да го постигнете ова:

• За да зачувате некои работи надвор од дофат на детето, ставете заштитни брави на орманчињата;

• Внимавајте околу кадата и мијалникот да нема остри ивици;

• За да капењето биде побезбедно, одберете када со заоблени ивици која ќе може децата со своите мали раце цврсто да ја фатат при влегувањето и излегувањето;

• На ѕидот поставете дршка за која децата ќе може да се држат додека стојат, а на дното од кадата поставете гумена простирка која ќе го спречи лизгањето;

• Изберете под во бањата којшто не е лизгав;

• Да се измијат забите или рацете за децата може да биде тешко, доколку чешмата е тешко достапна. Набавете степеници кои ќе бидат цврсти, кои нема да може да се превртат и кои по потреба ќе може да се поместат. Ова ќе ги поттикне децата самостојно наутро и навечер да се измијат.

• Поради студената бања децата ќе се противат на капењето. Топлината, миризливите пешкири и играчките ќе помогнат да се совлада стравот од капењето;

• Одберете под во бањата на кого нема да му пречи истурена вода, но ќе биде доволно мек и топол за да може децата по него да чекорат боси;

• За да капењето биде позабавно, дозволете им на децата, со ваша помош, да ги декорираат плочките околу кадата со налепници. Така, бањата станува многу поинтересна за нив.

• Набавете играчки кои ќе го направат среќни вашето дете при капењето.