Уредување на бања:

Совети за уредување на бањата

Осветлување на бањата

Чување на предмети во бањата

Кадата - господарка на просторот

Трикови за уредување на мала бања

Бои во бањата

Избор на мијалник

Егзотика во вашата бањa

Совети за избор на туш-кабина

Задоволство во обична бела бања

Што да се постави во бањата: када или туш-кабина?

Бања по мерка на децата

Уредување на мала бања

Цветни мотиви во бањата

Детали во бела бања

Рустикални бањи

Бања со нов сјај

Совети за избор на плочки во бањата

Типови на туш кабини по мерка

Полици во бања

Совети за безбедна бања

Дали тапети и во бањата?

Живи бои за мала бања

Грешки при избор на плочки за бања

Големо огледало во бањата

Плочки за интригантна бања

Совети за безбедна бања


Поради нејзината функција за одржување на лична хигиена, тврдиот под во бањата во бањата честопати е и лизгав и опасен, без разлика дали претходно бил наводенет или ние сме го наводениле со нозете после капењето, миењето раце и сл.

За илустрација, според Националниот совет за безбедност во САД, од околу 200.000 повреди кои се случуваат годишно во таа држава во домот, 70% се случуваат во бањата.

Еве неколку совети кои може да ги примените за поголема безбедност во неа:
  • Подни плочки кои имаат текстура се побезбедни од мазните плочки. При набавката, обрнете внимание на оваа особина на подот во бањата.

  • Поставете простирки во бањата кои нема да бидат подвижни, односно кои ќе бидат прицврстени со двострана леплива лента.

  • Одржувајте го подот сув во бањата за да се спречи создавање лизгава површина.

  • Може да поставите држачи кои ќе го олеснат влегувањето и излегувањето од кадата, кога се случуваат голем број на незгоди, особено при излегувањето поради влажните стапала.

  • Бањата треба да биде добро осветлена, за да може добро да ги забележите евентуалните опасности за незгода.

  • Поставете столче во кадата на кое може да се седи додека се капете.

  • За крај, кога сте во бањата не брзајте. На тој начин значително ќе ги намалите шансите да ви се случи незгода.