Декорирање на домот:

Омбре новогодишни елки

Совети за употреба на мотиви

Совети за декорирање со пруги

Декорации на скали со цвеќе

Внесување на карирани елементи во домот

Убавината на рефлектирачкиот мебел

Галериски ѕид

Големи ѕидни часовници

Идеи за новогодишно украсување на мал стан

Украсена новогодишна трпеза

Идеи за новогодишна елка

Плочки со геометриски форми

Сјајот на летото во домот

Збогатен минимализам

Декорации за Велигденските празници

Комбинирање на мотиви во ентериер

Идеи за велигденско украсување

Декорација на просторот со растенија

Скалите како украс во домот

Новогодишни украси на трпезата

Новогодишни декорации со тегли

Совети и идеи за новогодишни декорации

Декорaција на столбови

Декорации за Велигденските празници

Декорација со гранки

Новогодишно декорирање на влезната врата

Новогодишно декорирање на мали простори

Стилови на украсување на елка

Галерија на новогодишни украси

Декорирање на клуб маса

Домот во есенско руво

Декорација на скали

Ретро детали

Колаж од фотографии на ѕидот

Печатење на сликарско платно

Зебра мотив

Тапети и ткаенини во склад

Домот во велигденско руво

Мурали во темница

Декорации со коноп

Како да ја украсите новогодишната трпеза

Прозорци во новогодишно руво

Декорации за новогодишните празници

Креативна декорација на ѕидовите

Боите на есента во ентериерот

Обоени дрвени подови

Маски за радијатор

Трпеза во Велигденски сјај

Велигденски амбиент

Новогодишнo украсување со светилки

Новогодишни украси

Декорации кои греат во студената зима

Весела кујна

Есенски декорации со тикви

Детали во бела бања

Декорација со оригами

Комбинирање на перничиња

Цветни мотиви во бањата

Интарзија како украс

Тулa во ентериерот

Раскошот на мозаикот

Фонтани во дворот

Велигденско украсување

Пепито мотив

Како да се изложи цвеќето

Осветлени полици

Разубавете ги полиците

Светлината во најдолгата ноќ

Новогодишно декорирање на прозорците

Новогодишни декорации во трпезаријата

Прекрасни новогодишни елки

Декорација со букви

Убавината на есента во домот

Каро мотивот во ентериерот

Ѕидови бојадисани со мотиви

Графит на ѕид во домот

Рустични детали за топлина во кујната

Декорации на трпезата за Велигден

Велигденски декорации

Декорирање со географија

Прозорците во новогодишно руво

Новогодишни декорации на трпеза

Декорации на новогодишна елка

Новогодишни декорации

Старите комоди со нов сјај

Алтернатива за традиционалните завеси

Убавината на подните ламби

Шармот на дрвените греди

Ковано железо во ентериерот

Повторувањето како елемент во уредувањето

Аранжирање на трпезариска маса

Внесете боја со перници

Свеќници и свеќи за елеганција и мистика

Новогодишно декорирање на прозорците

Аранжирање на декоративни предмети

Идеи за новогодишни декорации (прв дел)

Идеи за новогодишни декорации (втор дел)

Идеи за украсување на новогодишна трпеза

Принтови за стил во просторот

Есента како совршен декоратер

Школска табла во вашиот дом

Мешање на стилови

Новогодишни елки

Шеми за поставување на слики

Завеси од дрво или мониста

Велигденско декорирање на домот

Идеи за новогодишно венче

За совршена елка

Декоративниот бетон – успешна замена за природниот камен

Ѕидови со пруги

Огледалата - убавината на одразот

Налепници на прозорцитеДекоративниот бетон – успешна замена за природниот камен


Каменот е природен материјал кој на секој интериер или екстериер му дава доза на екслузивност, но тој во природата се наоѓа во ограничени количини, па затоа неговата цена е релативно висока. Поради ова, експертите од оваа проблематика својот интерес го насочиле кон пронаоѓање на алтернативни материјали кои би можеле да го заменат природниот камен. Како резултат на овие истражувања се добиени цела низа на материјали, а еден од нив е декоративниот бетон.

Наједноставната дефиниција вели дека тоа е бетон со додатоци кои му овозможуваат да добие изглед на камен. Декоративниот бетон ги има карактеристиките на армиран бетон, но естетскиот изглед е неспоредливо подобар. Отпорен е на абење, не е лизгав, а отпорен и на механички оштетувања. Декоративните бетони овозможуваат да се добие впечатокот на класичните материјали, но со значително поквалитетни карактеристики кои произлегуват од материјалите и технологијата на изработка кои се применуват при негова изработка.


Отпорен е на абење, не е лизгав, а отпорен и на механички оштетувања. Декоративните бетони овозможуваат да се добие впечатокот на класичните материјали, но со значително поквалитетни карактеристики кои произлегуват од материјалите и технологијата на изработка кои се применуват при негова изработка.
Технологијата на избработка е следната:

• На подготвената подлога се растура свеж бетон кој се армира со челична мрежа, а потоа се израмнува до сaканата дебелина.

• На така подготвениот бетон се истура основната боја (basic color) која се втрлува во бетонската подлога.

• По аплицирањето на основната боја, површината на бетонот се третира со втора боја (release agent) која дава ефект на двобојност и длабочина (тој слој се вшприцува ако е во течна состојба или се посипува ако е во вид на прав).

• Во така подготвената подлога се втиснуваат со помош на посебни калапи избраните мотиви.

• На крај, целата површина се заштитува со заштитен лак, од чиј квалитет ќе зависи и квалитетот и векот на траење на извршените работи.


Декоративните бетони овозможуваат безброј комбинации на бои и текстури. Проблемот на бледење кој се јавува при употреба на бетонските павер елементи, се решава со употреба на висококвалитетни лакови.

Спречувањето на лизгавоста која кај каменот се постигнува со огрубување на површината, кај декоративните бетони се постигнува со додавање на абразив (кремен) во основниот материјал.


Декоративните бетони се одлични материјали за поплочување на дворови, пешачки патеки, патеки околу куќа, а поради начинот на изработка која е монолитна, идеални се употреба за неправилни и закривени површини.

Кај нив на избор стојат голем број мотиви кои може да се комбинираат (римска коцка, изглед на камените плочи, стара керамика и сл). Боите можат да варираат од сиви преку кафени, па сè до црвеникави и зелени нијанси.