Направи сам:

Направете сами новогодишни декорации

Трошниот мебел во тренд

Направи сам: фарба за табла на ѕид

Направи сам: плетена лежалка

Подлошки од камчиња

Велигденско јајце од коноп

Топка со снегулки

Столици од палети

Вратете го сјајот на комодата

Полици за пешкири

Вазна со канап

Ѕиден часовник од дрво

Постолје за цвеќе

Висечки полици

Kутија од магазини

Цветен лустер

Аголна масичка

Ѕиден часовник

Декорирање на саксии

Клупа

Масичка од трупец

Сопствен дизајн на ламба

Излог

Свеќници

Искористете ги старите лончињa

Eзерце во дворот

Полица со рамка

Собна фонтана

Цветна кулиса за тераса

Black&White преобразба

Абажур од коноп

Соба во соба

Аквариум

Сталажа за музички систем

Полица за компакт дисковиНаправи сам: фарба за табла на ѕид


Таблата, која е најкарактеристична за училиштата, во домот поставена на ѕид може да има повеќе функционалности – како платно, потсетник, календар, а притоа ќе биде и уникатен, атрактивен елемент во просторот. Со едно движење на сунѓерот, таблата е подготвенa за нови уметнички дела, нови задачи кои треба да се направат, нови рецепти итн.

Црната боја во комбинација со бела креда е највпечатлива, но на располагање се и безброј други комбинации. Еве упатство како може да се направи табла на дрвена површина или ѕид со фарбање со соодветна мешавина:

Потребен материјал:

• 250 ml мат акрилна или латекс фарба за ѕид или дрво, во боја по избор
• 30 g фуг маса
• Сад за мешање
• Четка за фарбање
• Брусна хартија со гранулација 150


Постапка:

Површините кои ќе се фарбаат треба да бидат чисти и суви за да фарбата подоцна не почне да се лупи. Пребришете со крпа за прашина. Оштетените површини треба да се отстранат.

Фарбата и фуг масата се мешаат се додека грутчињата исчезнат. Мешавината брзо се суши, па затоа не треба одеднаш да се подготвува за поголеми површини.

Со четка се нанесува фарбата на површината и се остава да се исуши.

На крај, сувата обоена површина нежно се шмиргла со брусна хартија.