Боите во домот:

Комбинирање на бои

Со боите до саканото расположение

Мистичната виолетова во домот

Син ентериер за живот на духовноста и мистеријата

Портокалова во домот

5 начини да декорирате со црвена боја

Белата боја во вашиот дом

Сите нијанси на жолта во вашиот дом

Значење на боите во детските соби

Розoва во домот

Избор на сјајност на боја

Совети за избор на вистинската боја за ѕидовите

Зелената во домот во неколку чекори

Тиркизна боја во домот

Бои во бањата

Избор на бои во кујната

Кафената – боја од природата

Метаметризам на боите во ентериерот

Сребрен сјај во домот

Луксузот на златната боја

Бои за топлото лето

Бои за релаксирана спална соба

Колор блокинг

Хармонија меѓу боите и мирисите

Кујнa во јарки бои

Боите на есента во ентериерот

Сивата во комбинација со другите бои

Румено-бакарна боја

Акцентирање со црвена

Акценти во жолта боја

Визуелно зголемување на просторот со бои

Пастелна сина и розова во ентериер

На што да се внимава при избор на боја за ѕидови

Сивата и зелената во пар

Убавината на бакарната боја

Минт и црна боја во комбинација

Палети бои во тренд за 2018

Совети за црно-бели ентериери

Пурпурна боја во домот

Бои во работно катче во домот

Внесување сива боја во ентериерот

Сивата - одлична боја за спална соб

Есенски палети во домот

Црна во комбинација со другите бои

Лимета боја во ентериерот

Боја на лавандаНа што да се внимава при избор на боја за ѕидови


Кога се врши избор на боја за ѕидовите треба да се имаат предвид неколку работи, бидејќи неретко замислената боја не е идентична со бојата која ќе се добие после бојадисувањето. Имено, честопати не се земаат предвид сите надворешни фактори кои може да влијаат на нејзината појава во амбиентот.

При изборот на боја во продавница, селекцијата на бои се врши преку примероци, но честопати нешто сосема друго се добива при нанесувањето на ѕидот и сушењето.

За да се добие вистинска слика за крајниот ефект, најдобро е да се проба на поголема површина на боја. Мало парче од ѕидот може да даде погрешна слика за целосниот ефект кога ќе се бојадиса многу поголема површина.

Треба да се земе предвид и влијанието на природната светлина, освен светлината од сијалиците. Во продавниците најчесто доминира вештачкото осветлување од сијалици или други расветни тела. Најдобро е бојата да се види на утринско свело, но исто така и да се следи како се менува во текот на денот.

Пред да се избере шемата на бои во ентериерот потребно е да се знае каков ќе биде мебелот, деталите на ѕидовите итн. Многу полесно се прилагодува бојата на ѕидовите спрема мебелот отколку обратно.

Не треба да се претерува со јарки нијанси. Тие може да се употребат, но во не толку интензивна нијанса. Најдобро е само еден ѕид да се обои со арка боја, бидејќи во случај на јарки бои на повеќе ѕидови ефектот е уште повеќе интензивиран.

Доколку употребувате неутрално бои, како што е на пример беж бојата, посветлите нијанси даваат повеќе софистицираност. Притоа, почекајте бојата да се исуши и видете дали ќе ви се допадне, во спротивно додајте малку бела боја во кантата со беж бојата и премачкајте со уште еднаш.

Понекогаш правилата не важат во сите случаи. Малите простории не е добро да се бојадисаат во темна боја, но доколку само еден ѕид е бојадисан во темно, се добива визуелен ефект на продолжување, односно зголемување на просторијата.

За крај, секогаш одберете боја која ќе ви се допаѓа. Ако има пресветла нијанса, со бојадисување на ѕидот со уште една рака, тој ќе добие потемна нијанса.