Боите во домот:

Комбинирање на бои

Со боите до саканото расположение

Мистичната виолетова во домот

Син ентериер за живот на духовноста и мистеријата

Портокалова во домот

5 начини да декорирате со црвена боја

Белата боја во вашиот дом

Сите нијанси на жолта во вашиот дом

Значење на боите во детските соби

Розoва во домот

Избор на сјајност на боја

Совети за избор на вистинската боја за ѕидовите

Зелената во домот во неколку чекори

Тиркизна боја во домот

Бои во бањата

Избор на бои во кујната

Кафената – боја од природата

Метаметризам на боите во ентериерот

Сребрен сјај во домот

Луксузот на златната боја

Бои за топлото лето

Бои за релаксирана спална соба

Колор блокинг

Хармонија меѓу боите и мирисите

Кујнa во јарки бои

Боите на есента во ентериерот

Сивата во комбинација со другите бои

Румено-бакарна боја

Акцентирање со црвена

Акценти во жолта боја

Визуелно зголемување на просторот со бои

Пастелна сина и розова во ентериер

На што да се внимава при избор на боја за ѕидови

Сивата и зелената во пар

Убавината на бакарната боја

Минт и црна боја во комбинација

Палети бои во тренд за 2018

Совети за црно-бели ентериери

Пурпурна боја во домот

Бои во работно катче во домот

Внесување сива боја во ентериерот

Сивата - одлична боја за спална соб

Есенски палети во домот

Црна во комбинација со другите бои

Лимета боја во ентериерот

Боја на лавандаИзбор на бои во кујнатаПри уредување на кујната, освен распоредот на елементите, изборот на материјалот и внимателното планирање на просторот, не треба да се заборава еден важен
фактор – бојата.

При изборот на боја треба да се знае каков ефект сакаме да постигнеме. Соодветниот избор на бои ќе ја направат кујната пријатно место за престој, но исто така треба да се знае дека бојата може да ја поттикнува или да ја намалува желбата за храна.

Доколку се одлучите за еднобојна кујна, на пример бела, треба да размислите дали големата белина со тек на времето нема да ви биде здодевна.


Земјани тонови

Едни од најупотребувани тонови за места каде што се готви и јаде се земјаните тонови – различни нијансите на кафена, жолта и бронзена боја ќе внесат чувство на топлина и пријатност во просторот.
Портокалова

Портокаловата боја во голема мерка е поврзана со храната и прејадувањето. За неа се смета дека ги наведува луѓето да размислуваат за храната и дека го поттикнува чувството на глад, па така неретко е избор на сопствениците на ресторани.
Црвена

Боја кој дури и повеќе од портокаловата го поттикнува гладот, но и страста. Затоа треба да се употребува со мерка, бидејќи од една страна може просторот да го направи преагресивен, а од друга страна постојано да ве води кон фрижидерот.
Сина

Една од “најдиеталните” бои е сината боја. Психолозите го објаснуваат ова со фактот што не постои многу сина храна, па така сината не ја поврзуваме со обедувањето. Затоа кога сме опкружени со сина боја, се чувствуваме помалку гладни или потполно сити.
Црна

Оваа боја визуелно го намалува просторот, па поради тоа не е најпогодна, особено ако кујната е со помали димензии.