Боите во домот:

Комбинирање на бои

Со боите до саканото расположение

Мистичната виолетова во домот

Син ентериер за живот на духовноста и мистеријата

Портокалова во домот

5 начини да декорирате со црвена боја

Белата боја во вашиот дом

Сите нијанси на жолта во вашиот дом

Значење на боите во детските соби

Розoва во домот

Избор на сјајност на боја

Совети за избор на вистинската боја за ѕидовите

Зелената во домот во неколку чекори

Тиркизна боја во домот

Бои во бањата

Избор на бои во кујната

Кафената – боја од природата

Метаметризам на боите во ентериерот

Сребрен сјај во домот

Луксузот на златната боја

Бои за топлото лето

Бои за релаксирана спална соба

Колор блокинг

Хармонија меѓу боите и мирисите

Кујнa во јарки бои

Боите на есента во ентериерот

Сивата во комбинација со другите бои

Румено-бакарна боја

Акцентирање со црвена

Акценти во жолта боја

Визуелно зголемување на просторот со бои

Пастелна сина и розова во ентериер

На што да се внимава при избор на боја за ѕидови

Сивата и зелената во пар

Убавината на бакарната боја

Минт и црна боја во комбинација

Палети бои во тренд за 2018

Совети за црно-бели ентериери

Пурпурна боја во домот

Бои во работно катче во домот

Внесување сива боја во ентериерот

Сивата - одлична боја за спална соб

Есенски палети во домот

Црна во комбинација со другите бои

Лимета боја во ентериерот

Боја на лавандаСин ентериер за живот на духовноста и мистеријатаСината боја е многу повеќе од една боја од спектарот која човечкото око може да ја забележи. Таа е дел од човечката природа, симбол за аристократија, префинетост и општествен престиж. Боја на мир, инспирација, контемплација, духовност и мистерија. Пред сè, сината е и боја на свежината. Со сите овие епитети, јасно е дека покрај тоа што е неизоставен дел од нашиот животен простор, може да биде и исклучително употреблива во дизајнот на ентериери.
Доколку се користи промислено и умерено, сината боја може позитивно да влијае на расположението. Со овој предуслов, таа е употреблива во било кој дел од домот: од спалната и дневната соба, па за сè до ходникот и бањата.
Најчесто се користи при уредување на бањите бидејќи нијансите на сина боја даваат чувство на отворен простор во кој преовладува вода, што пак создава чувство на свежина. Со сините плочки во бањата, одлично се вклопуваат и елементи, односно детали во сина боја, како што се држачи за сапун, пешкири, завеси, латици на суво цвеќе итн., но не треба и да се претерува со бројот на сини детали.
Со сината боја одлично се комбинира белата боја. Инаку сината е студена боја, па доколку сакате да го направите просторот поенергичен и попривлечен потребно е да се комбинира со некоја комплементарна боја, како што е портокаловата, која ќе ги нагласи нејзини добри страни.
Сината боја е особено погодна за спалната соба. За тоа најдобро говори алтернативната медицина во која терапијата со бои е исклучително популарна. Докажано е во медицината дека сината боја го намалува повишениот крвен притисок. Во собите во кои преовладува сината боја човекот најдобро се одмора и, според некои, најбрзо заспива.
Посебно се препорачува во мали простории бидејќи како студена боја таа визуелно ги оддалечува ѕидовите. Затоа неретко се употребува во кујните, кои многу често го заземаат најмалиот дел од домот, но и поради фактот што сината го поттикнува интелектот и го намалува чувството на глад.