Чистење и одржување:

Чистење на дамките во домот

Етерични масла и чистење на животниот простор

Овлажувач на воздухот за поздрав дом

Јонизирање на воздухот

Ослободете се од алергијата во домот

Чистење и одржување на мебел од природна кожа

Чистење на подни облоги

Одржување и чистење на персиски тепих

Како против таложење на прашина?

Постапување со старинскиот мебел

Ослободете се од молците во плакарот

Десет чекори до плакар со пријатен мирис

Совети за чиста бања

Сјајни и проточни славини

Природни средства за чистење

Совети за чистење на уреди за готвење

Мали совети за чистење

Траги од вода на дрвен мебел

Отстранување на непријатни мириси во фрижидерот

Отстранување на боја од дрвенаријa

Олеснете го миењето на прозорците

Места во домот на кои се таложат бактериите

Вратете го сјајот на сребрените предмети

Проблем на мирис на мувла кај машина за перење алишта

Чистење на технички уреди

Отстранување на мувла со средство за белење

Чистење на тастатура

Одржување на мебел од масивно дрво

Чистење на клима-уред

Одржување на мебел од бамбус, трска и ратан

Оцет – универзално средство за чистење

9 корисни совети

Oслободете се од кујнски молци

Чистење и одржување на душек

Третирање на масни дамки на ѕидот

5 мали совети за чистење

Природни средства за одзатнување на одводите

Справување со влагата во домот

Природно парфимирање на домот

Совети за побрзо чистење

Чистење на еко-кожа

Совети за чистење после бојадисувањето

Со чиста кујна против бактериите

Чистење и одржување на предмети од бакар

Одржување и чистење на медијапан

Чистење на глава на туш

Млекото како средство во домаќинството

Оризот како средство во домаќинството

Мали тајни за отстранување на лоши мириси

Кеса со вода за терање на мувите

Ацетонот како средство за чистење на дамки

Ослободете се од мушичките

Употреба на медицинскиот алкохол во домот

Чистење на дамки од лепак

Употреба на кората од портокал во домот

Како да го искористите талогот од кафе

Исчистете го тепихот од урината од мачка

Извори на мувла во кујната

Со лимонтус до зголемен век на машината за перење

Одледување на замрзнувачот

Чистење на каменец од машината за миење садови

Природно средство за чистење на инокс

Чистење на метален филтер кај аспиратор

Совет за чистење на садоперот од бигор и нечистотии

Чистење на прашина од уметнички слики

Отстранување на налепници

Одлепување на тапети

Како против мирисот од лак и боја?

Проветрување на домот

Со омекнувач против прашината

Подигнат паркет

Што не треба да се мие во машина за садови?

Одзатнување на мијалник со сода бикарбона и оцет

Чистење свеќник од восок

Отстранување на дамки од топлина

Природен начин на перење на тепих

Совети за чистење на ѕидот

Направете средство за дезинфекција на бањата

Влијание на етеричните масла

Репарирање на дрвен мебел со орев

Како да заблеска дрвото

Чистење на восок од дрвена површина

Чистење на рерната без хемикалии

Негативни ефекти од влагата во домот

Босилек против комарци

Чистење на дамки на софа од микрофибер

Што да се прави при поплава во домот?Проветрување на домотСвежиот воздух влијае поволно на човечкото здравје и доброто расположение. Со редовно и правилно проветрување се отстрануваат штетните гасови, вишокот на влага која може да предизвика појава на мувла, непријатните мириси - фактори кои делуваат неповолно на здравјето на домашните, но и на самиот објект.

Правилното проветрување е нужност, особено во зимските месеци кога секое отворање на прозорецот значи и загуба на топлина во просторијата.

Количеството на влага, односно водена пареа која воздухот може да ја прими зависи од неговата температура. Колку е поголема температурата на воздухот, толку тој може да прими повеќе водена пареа. Ако просториите не се доволно проветрени, може да дојде до заситување на воздухот со водена пареа и појава на кондензација на постудените површини, како што се прозорците и надворешните ѕидови. Кондензацијата е поприсутна кога просторијата не е доволно загреана и кога влажноста е зголемена. Сушењето алишта во просторијата е една од главните причини за зголемена влажност, па затоа доколку е можно, тие треба да се сушат на отворено.

Штом почувствувате зголемено количество на влага во воздухот или почувствувате дека воздухот е застоен, време е за проветрување.

Во зима проветрувањето се врши кога е воздухот е почист со ширум отворени прозорци, а не „на кип“. На овој начин ќе проветрите без преголема загуба на топлина. Проветрувањето „на кип“ се користи обично од месец мај до септември, кога надворешните температури се повисоки.

Ако сакате да го проветрите целиот стан, отворете ги сите прозорци три минути. Во спротивно, отворете ги само прозорците во просториите во кои престојувате (4-7 минути), а вратата на просторијата затворете ја.

Просториите во кои не поминувате време не е потребно секојдневно да ги проветрувате бидејќи тоа се прави индиректно, во помал обем, преку фугите на прозорците.

Времетраењето на проветрувањето прилагодете го на временските услови. При пониски надворешни температури, тоа нека трае пократко.

Помрднете го мебелот најмалку 5 сантиметри од ѕидот. Големите парчиња мебел ја спречуваат циркулацијата на воздухот и допринесуваат за појава на мувла во услови на зголемена влажност, особено кога станува збор за надворешни ѕидови.

Спалната соба проветрете ја веднаш после станувањето за да влагата не се впие во ѕидовите и мебелот.