Чистење и одржување:

Чистење на дамките во домот

Етерични масла и чистење на животниот простор

Овлажувач на воздухот за поздрав дом

Јонизирање на воздухот

Ослободете се од алергијата во домот

Чистење и одржување на мебел од природна кожа

Чистење на подни облоги

Одржување и чистење на персиски тепих

Како против таложење на прашина?

Постапување со старинскиот мебел

Ослободете се од молците во плакарот

Десет чекори до плакар со пријатен мирис

Совети за чиста бања

Сјајни и проточни славини

Природни средства за чистење

Совети за чистење на уреди за готвење

Мали совети за чистење

Траги од вода на дрвен мебел

Отстранување на непријатни мириси во фрижидерот

Отстранување на боја од дрвенаријa

Олеснете го миењето на прозорците

Места во домот на кои се таложат бактериите

Вратете го сјајот на сребрените предмети

Проблем на мирис на мувла кај машина за перење алишта

Чистење на технички уреди

Отстранување на мувла со средство за белење

Чистење на тастатура

Одржување на мебел од масивно дрво

Чистење на клима-уред

Одржување на мебел од бамбус, трска и ратан

Оцет – универзално средство за чистење

9 корисни совети

Oслободете се од кујнски молци

Чистење и одржување на душек

Третирање на масни дамки на ѕидот

5 мали совети за чистење

Природни средства за одзатнување на одводите

Справување со влагата во домот

Природно парфимирање на домот

Совети за побрзо чистење

Чистење на еко-кожа

Совети за чистење после бојадисувањето

Со чиста кујна против бактериите

Чистење и одржување на предмети од бакар

Одржување и чистење на медијапан

Чистење на глава на туш

Млекото како средство во домаќинството

Оризот како средство во домаќинството

Мали тајни за отстранување на лоши мириси

Кеса со вода за терање на мувите

Ацетонот како средство за чистење на дамки

Ослободете се од мушичките

Употреба на медицинскиот алкохол во домот

Чистење на дамки од лепак

Употреба на кората од портокал во домот

Како да го искористите талогот од кафе

Исчистете го тепихот од урината од мачка

Извори на мувла во кујната

Со лимонтус до зголемен век на машината за перење

Одледување на замрзнувачот

Чистење на каменец од машината за миење садови

Природно средство за чистење на инокс

Чистење на метален филтер кај аспиратор

Совет за чистење на садоперот од бигор и нечистотии

Чистење на прашина од уметнички слики

Отстранување на налепници

Одлепување на тапети

Како против мирисот од лак и боја?

Проветрување на домот

Со омекнувач против прашината

Подигнат паркет

Што не треба да се мие во машина за садови?

Одзатнување на мијалник со сода бикарбона и оцет

Чистење свеќник од восок

Отстранување на дамки од топлина

Природен начин на перење на тепих

Совети за чистење на ѕидот

Направете средство за дезинфекција на бањата

Влијание на етеричните масла

Репарирање на дрвен мебел со орев

Како да заблеска дрвото

Чистење на восок од дрвена површина

Чистење на рерната без хемикалии

Негативни ефекти од влагата во домот

Босилек против комарци

Чистење на дамки на софа од микрофибер

Што да се прави при поплава во домот?Јонизирање на воздухотЧесто забележуваме дека при подолг престој во затворен простор го губиме работниот елан односно имаме потреба да излеземе на свеж воздух. Што е тоа што ни недостасува и зошто толку добро се чувствуваме во борова шума, покрај водопад или после пролетен дожд? Токму негативните јони ни го пружаат тоа чувство на свежина.
За да се разбере важноста на негативните јони на кислородот за здравјето на човекот, неопходно е да се појасни што се јони?

Воздухот содржи молекули и честички на различни елементи кои најчесто се наелектризирани, па за нив велиме дека се носители на електрицитет, а ги нарекуваме јони. Честичките кои имаат кусок на електрони ги нарекуваме позитивни јони, а оние кои имаат вишок на електрони ги нарекуваме негативни јони. Јоните во природата постојано се создаваат, но брзо и исчезнуваат, а бројот им варира во зависност од метеоролошките услови и космичките зрачења, како и од влажноста и чистотата на воздухот. Негативните јони се создаваат од космичките и сончевите зрачења, од радиоктивноста на земјата, при дожд и прскање на вода, како и огин (на пример, отворен камин или свеќи).

Кислородот доаѓа во крвта преку мембраните на белите дробови благодарејќи на негативните јони. Според некои истражувања, еден негативен јон на кислородот овозможува премин на 10-80 неутрални молекули на кислород.

Со бројни истражувања докажано е влијанието на негативните јони за подобрување на здравјето кај болните од на пр. астма, бронхитис, алергии, хипертонии, влијаат на побрзо заздравување на изгореници и рани, ја убллажувааат или отстануваат главоболката, мигрената, несоницата, раздразливоста, а истотака влијаат и на намалување на загадувањето во воздухот (лебдечките честички и бактерии). Негативните јони исто така влијаат позитивно и на растенијата и на животните.

После ова набројување јасно е дека негативните јони се неопходни за добро здравје. Но во затворените простории на модерните станови негативните јони ги има многу помалку отколку во природата поради присуството на армиран бетон во конструкцијата на станбениот објект (Фарадеев кафез), употребата на централно греење, воздушно греење и климатизација, ТВ мониторите и компјутерите, загадување од чад од цигари, релативно ниската влажност на воздухот и др.

Разни мерења потврдуваат голем недостиг на негативни јони во урбаните средини. Еве податоци од едно такво истражување кое го покажува количеството на негативните јони во 1 cm² воздух:

• во село: 800 – 1800
• на улица во поголем град: 200-450
• затворени простори на поголема канцеларија: 30-50.

Затоа во градовите потребно е одржување на поголем број зелени површини, фонтани и отворени водотеци кои го подобруваат квалитетот на воздухот со зголемување на бројот на негативните јони. Меѓутоа, во загадените простории во домовите, потребно е да се воспостави природна рамнотежа на електрицитетот на воздухот на вештачки начин. За оваа намена се употребуваат јонизатори на воздухот – апарати кои го збогатуваат воздухот со негативни јони.