Фенг шуи:

Вовед во фенг шуи

Вашата влезна врата треба да го охрабри доброто Чи

Баланс во вашата дневна соба

Направете вашата спална соба да е место во рајот

Соодветно уредена трпезарија овозможува добра комуникација

Кујна – место каде што се создава храната и богатството

Фенг шуи во детска соба

Осветлување (фенг шуи)

Активатори на домот (фенг шуи)

Боите во домот (фенг шуи)

Огледалото и фенг шуи

Уредување на балконот според фенг шуи

Фенг шуи: Средениот дом создава чувство на полетност

Избор на мебел (фенг шуи)

Привлечете богатство во својот дом (фенг шуи)

Совети за новогодишно уредување (фенг шуи)

Кревет според фенг шуи

Фенг шуи: животни подрачја

Фенг шуи: купување на нов стан

Фенг шуи: теорија на петте елементи

Фенг шуи: распоред на мебелот

Фенг шуи: избор на врата

Фенг шуи: елементот воздух во вашиот дом

Фенг шуи: брод во домот за поголеми приходи

Фенг шуи: за подобар социјален живот

Фенг шуи: финансии

Фенг шуи: бамбус во домот

Фенг шуи: jин и јанг во просторот (вовед)

Фенг шуи: бои и комбинaции

Фенг шуи: кристали во домот

Фенг шуи: елементот огин

Фенг шуи: ѕвончиња против негативната енергија

Фенг шуи: место за часовникот

Фенг шуи: цвеќиња за градината

Фенг шуи: уредување на градината

Фенг шуи: овошје во домот

Фенг шуи: отстранете ги блокадите на ѕидовите

Фенг шуи: двојна риба

Фенг шуи: коњот - симбол кој штити

Фенг шуи: претсобје

Фенг шуи: ходник

Фен шуи: багуа - енергетска мапа на домот

Фенг шуи: истокот – сектор на здравјето

Фенг шуи: вазна

Фенг шуи: распоред на мебел во дневна соба

Фенг шуи: зелена боја

Фенг шуи: поволни облици на трпезариска маса

Фенг шуи: аквариум

Фенг шуи: златна и сребрена боја

Фенг шуи: преселување

Фенг шуи: уредување на гарсониера

Фенг шуи: слонот - симбол на среќа

Фенг шуи: елементот земја

Фенг шуи: вазни и чинии за засилено Чи

Фенг шуи: белата – боја на чистота и смиреност

Фенг шуи: елементот дрво

Фенг шуи: што кажува бројот на вашиот дом

Фенг шуи: елементот вода

Фенг шуи: елементот метал

Фенг шуи: симболот „мистичен јазол“

Фенг шуи: симболиката на паунот

Фенг шуи: како до полесно слабеење

Фенг шуи: работи од кои треба да се ослободите

Фенг шуи: заштитникот Чи Лин

Фенг шуи: симболиката на фениксот

Фенг шуи: будење со убав призор

Фенг шуи: лаванда за свежа енергија

Фенг шуи: мандарински патки

Фенг шуи: дрво на парите

Фенг шуи: три зимски пријатели

Фенг шуи: југот - сектор на слава и популарност

Фенг шуи: новогодишно руво на домот

Фенг шуи: североистокот – сектор на знаењето

Фенг-шуи: дали има неповолна енергија околу вашата куќа?

Фенг-шуи: дрво со кристали

Фенг шуи: пирит за привлекување богатство

Фенг шуи: погодни материјали за кујната

Фенг шуи: симболот двојна среќа

Фенг шуи: симболот вилино коњче

Фенг шуи: со тиркиз против негативни влијанија

Фенг шуи: облици и елементи

Фенг шуи: со морска сол против негативна енергија

Фенг шуи: школки

Фенг шуи: симболи во спалната соба

Фенг шуи: брачен кревет

Фенг шуи: поволни облици на ентериерот

Фенг шуи: предмети под скалите

Фенг шуи: црно-бела комбинација

Фенг шуи: позитивна и негативна чи енергија

Фенг шуи: за подобро учење

Фенг шуи: работна маса

Фенг шуи: избор на стан

Фенг шуи: избор на боите во домот

Фенг шуи: симболот сонце

Фенг шуи: положба на креветот

Фенг шуи: уредување на трпезарија

Фенг шуи: симбол пеперутка

Фенг шуи: канцеларија во домот

Фенг шуи: мала кујна

Фенг шуи: трпезаријата и финансиите

Фенг шуи: растенија за позитивна енергија

Фенг шуи: виолетова боја во домот

фенг шуи: положба на заглавjето на креветот

Фенг шуи: избор на тепих за фоајето

Фенг шуи: бои во кујната

Фенг шуи: поставеност на гарнитура за седење

Фенг шуи: бои во трпезарија

Фенг шуи: цвеќе aнтуриум

Фенг шуи: совети за подобра трпезарија

Фенг шуи: избор на завеси

Фенг шуи: убавината на бенџаминот

Фенг шуи: лимоново дрво

Новогодишно декорирање според фенг шуи

Фенг шуи: позиционирање на кујната

Фенг шуи: совети за подобра трпезарија

Фенг шуи: симболика на свињата

Фенг шуи: симболика на делфинот

Фенг шуи: лимоново дрво

Фенг шуи: среќна мачка

Фенг шуи: кристален глобус

фенг шуи: Wu Lou симбол

фенг шуи: својства на хематитот

Фенг шуи: сад кој пее

Фенг шуи: Ру Ји - симбол на моќ

Фенг шуи: позиционирање на скалитеВашата влезна врата треба да го охрабри доброто Чи


Атрактивен изглед на влезната врата во вашиот дом или канцеларија ќе го охрабри доброто Чи (позитивната енергија) да влезе внатре. Влезната врата треба да ја отсликува целокупната хармонија и просперитет во домот. Бидејќи сета енергија влегува низ оваа врата важно е да нема предмети околу неа за да може секогаш да се отвори без проблеми.
Таа не смее да биде скршена и мора лесно да се отвора. Во спротивно, тоа ќе биде најголема пречка за добрата енергија. Таа не смее да биде ни премала, ни преголема, туку во склад со големината на куќата.

Кога врататa целосно ќе се отвори, не треба веднаш да наидеме на ѕид. При целосно отворена врата, тој треба да биде оддалечен од ивицата на вратата најмалку еден метар. Во спротивно, единственото што може да го направите е да поставите огледало на ѕидот. Тоа не е идеално решение, бидејќи влезната врата не е добро да се рефлектира во огледало.

Димензијата на вратата треба да биде во склад со големината на домот, ни премала ни преголема. Премалата врата го спречува протокот на доброто Чи.

 

Вратата треба да е широка и да води во предсобје, кое служи како еден вид брана за надојдената енергија. Влезната врата никогаш не смее да се отвора директно во дневната соба без некаков вид на брана кој ќе ја успори енергијата. Ако немате избор, ставете троделен параван (како на сликата) оддалечен на 1-2 метри од вратата со зеленило пред него. Тој ќе го забави доброто Чи и ќе овозможи негово мирно протекување.

Првото нешто што ќе го видат тие што влегуваат во вашиот дом го оформува расположението за време на целиот престој. Неред не смее никаде да има, а особено уште на самиот влез. Луѓето имаат навика да ги ставаат предметите до врата како потсетување дека треба да се ослободат од нив или да ги понесат со себе. Често тие остануваат тука со денови. Ова влијае лошо на подсвеста. За добар Фенг шуи во домот, овие работи треба да се тргнат што поскоро. Кога ќе влезете низ вратата, не треба да има никакви масивни предмети кои ќе го попречуваат погледот.

Најдобар облик за вратата е овален или правоаголен на врвот. Дрвените врати се подобри од стаклените. Влезот треба да биде во правец кој ќе овозможи да нема остри агли со правците кои покажуваат на други зданија од надвор. Може да поставите пакуа чие огледало ќе одбива дел од негативната која влегува во вашиот дом.

Може да закачите на дрвени или метални ѕвонци кои ќе помогнат во дефлектирањето на енергијата. Запомнете, ѕвонците мора да бидат шупливи и пакуата да биде поставена надвор од куќата за да бидат ефикасни. Пакуа со огледало поставена во домот носи несреќа.

Вратите обоени во светли тонови се благопријатни и се во склопот на севкупната хармонија во домот. Без разлика која боја се, треба да бидат обезбедат контраст на бојата на останатиот дел од куќата. Црвената е пожелна боја за врата, но само ако е во склад со другите бои во куќата.

Ѕвонците се добри предмети за дополнителна енергија кога се ставени пред влезнта и задната врата. Ти треба да бидат шупливи и доволно големи за да произведат фина мелодија кога се нишаат. Заедно со хармонијата и ритамот, мелодијата е една од трите основни елементи на музиката. Благопријатната музика во домот е важен фактор за подигање на енергијата.

Влезната врата никогаш не треба да гледа во задната врата или во голем прозорец. Во спротивно целата позитивна енергија излегува од домот преку задната врата и прозорецот. Ако сепак тоа е кај вас случај, поставете на одредено растојание пред вашата влезна врата параван и пред него поголемо цвеќе за да се покрие погледот на задната врата.

Денес, голем дел од луѓето живеат во висококатници. Совет е никогаш да не живеете на крајот од долг ходник, или пред лифт или скали, кои овозможуваат брзо одлевање на енергијата по нив. Доколку сте во можност, поставете растение на влезот на ходникот за да го успори одливот на енергијата.

Ако живеете во зграда, зеленилото и свежото цвеќе можат да ви донесат природа во вашиот дом. Свежите цвеќиња овозможуваат да се зачува енергијата на високо ниво.

 

 

..претходна     следна..