Фенг шуи:

Вовед во фенг шуи

Вашата влезна врата треба да го охрабри доброто Чи

Баланс во вашата дневна соба

Направете вашата спална соба да е место во рајот

Соодветно уредена трпезарија овозможува добра комуникација

Кујна – место каде што се создава храната и богатството

Фенг шуи во детска соба

Осветлување (фенг шуи)

Активатори на домот (фенг шуи)

Боите во домот (фенг шуи)

Огледалото и фенг шуи

Уредување на балконот според фенг шуи

Фенг шуи: Средениот дом создава чувство на полетност

Избор на мебел (фенг шуи)

Привлечете богатство во својот дом (фенг шуи)

Совети за новогодишно уредување (фенг шуи)

Кревет според фенг шуи

Фенг шуи: животни подрачја

Фенг шуи: купување на нов стан

Фенг шуи: теорија на петте елементи

Фенг шуи: распоред на мебелот

Фенг шуи: избор на врата

Фенг шуи: елементот воздух во вашиот дом

Фенг шуи: брод во домот за поголеми приходи

Фенг шуи: за подобар социјален живот

Фенг шуи: финансии

Фенг шуи: бамбус во домот

Фенг шуи: jин и јанг во просторот (вовед)

Фенг шуи: бои и комбинaции

Фенг шуи: кристали во домот

Фенг шуи: елементот огин

Фенг шуи: ѕвончиња против негативната енергија

Фенг шуи: место за часовникот

Фенг шуи: цвеќиња за градината

Фенг шуи: уредување на градината

Фенг шуи: овошје во домот

Фенг шуи: отстранете ги блокадите на ѕидовите

Фенг шуи: двојна риба

Фенг шуи: коњот - симбол кој штити

Фенг шуи: претсобје

Фенг шуи: ходник

Фен шуи: багуа - енергетска мапа на домот

Фенг шуи: истокот – сектор на здравјето

Фенг шуи: вазна

Фенг шуи: распоред на мебел во дневна соба

Фенг шуи: зелена боја

Фенг шуи: поволни облици на трпезариска маса

Фенг шуи: аквариум

Фенг шуи: златна и сребрена боја

Фенг шуи: преселување

Фенг шуи: уредување на гарсониера

Фенг шуи: слонот - симбол на среќа

Фенг шуи: елементот земја

Фенг шуи: вазни и чинии за засилено Чи

Фенг шуи: белата – боја на чистота и смиреност

Фенг шуи: елементот дрво

Фенг шуи: што кажува бројот на вашиот дом

Фенг шуи: елементот вода

Фенг шуи: елементот метал

Фенг шуи: симболот „мистичен јазол“

Фенг шуи: симболиката на паунот

Фенг шуи: како до полесно слабеење

Фенг шуи: работи од кои треба да се ослободите

Фенг шуи: заштитникот Чи Лин

Фенг шуи: симболиката на фениксот

Фенг шуи: будење со убав призор

Фенг шуи: лаванда за свежа енергија

Фенг шуи: мандарински патки

Фенг шуи: дрво на парите

Фенг шуи: три зимски пријатели

Фенг шуи: југот - сектор на слава и популарност

Фенг шуи: новогодишно руво на домот

Фенг шуи: североистокот – сектор на знаењето

Фенг-шуи: дали има неповолна енергија околу вашата куќа?

Фенг-шуи: дрво со кристали

Фенг шуи: пирит за привлекување богатство

Фенг шуи: погодни материјали за кујната

Фенг шуи: симболот двојна среќа

Фенг шуи: симболот вилино коњче

Фенг шуи: со тиркиз против негативни влијанија

Фенг шуи: облици и елементи

Фенг шуи: со морска сол против негативна енергија

Фенг шуи: школки

Фенг шуи: симболи во спалната соба

Фенг шуи: брачен кревет

Фенг шуи: поволни облици на ентериерот

Фенг шуи: предмети под скалите

Фенг шуи: црно-бела комбинација

Фенг шуи: позитивна и негативна чи енергија

Фенг шуи: за подобро учење

Фенг шуи: работна маса

Фенг шуи: избор на стан

Фенг шуи: избор на боите во домот

Фенг шуи: симболот сонце

Фенг шуи: положба на креветот

Фенг шуи: уредување на трпезарија

Фенг шуи: симбол пеперутка

Фенг шуи: канцеларија во домот

Фенг шуи: мала кујна

Фенг шуи: трпезаријата и финансиите

Фенг шуи: растенија за позитивна енергија

Фенг шуи: виолетова боја во домот

фенг шуи: положба на заглавjето на креветот

Фенг шуи: избор на тепих за фоајето

Фенг шуи: бои во кујната

Фенг шуи: поставеност на гарнитура за седење

Фенг шуи: бои во трпезарија

Фенг шуи: цвеќе aнтуриум

Фенг шуи: совети за подобра трпезарија

Фенг шуи: избор на завеси

Фенг шуи: убавината на бенџаминот

Фенг шуи: лимоново дрво

Новогодишно декорирање според фенг шуи

Фенг шуи: позиционирање на кујната

Фенг шуи: совети за подобра трпезарија

Фенг шуи: симболика на свињата

Фенг шуи: симболика на делфинот

Фенг шуи: лимоново дрво

Фенг шуи: среќна мачка

Фенг шуи: кристален глобус

фенг шуи: Wu Lou симбол

фенг шуи: својства на хематитот

Фенг шуи: сад кој пее

Фенг шуи: Ру Ји - симбол на моќ

Фенг шуи: позиционирање на скалитеАктиватори на домот (фенг шуи)


Вода

Кога ја употребуваме водата за активација и “ залекување ” на просторот, се препорачува вода во движење. Најчесто се користат аквариуми и фонтани. Водата во движење има јанг карактеристики, додека водата во садовите има јин особини кои сакаме да ги избегнеме.

Аквариумот т.е. фонтаната треба со својата големина да одговара на просторијата во која се наоѓа. Се поставуваат на север, исток или на југоисток, а никако не се препорачуваат на југ, запад и северозапад. Фонтаните се истотака исклучително добри и природни јонизатори на воздухот.


Уметнички дела и украси

Кога избираме слики, постери и фотографии потребно е да обрне внимание на симболиката. Во принцип, сликите не би требало да содржат вознемирувачки и депресивни призори (војна, костури, осамени, тажни лица и сл), слики на диви гладни животни (лав или тигар со отворена челуст, ајкули и сл.), како и на мртви животни. Природата треба да биде прикажана на смирувачки начин (избегнувајте прикажување на разбранувано море или на временски непогоди). Кај дело од модерната уметност потребно е да се процени како влијае на нас – не е прифатливо ако на некој начин не растревожува или не вознемирува.


За украсување користиме разни фигури, декоративни ароматични лампи и цвеќе, како и сувенири од патувањата. Проверете дали симболиката на тие предмети е прифатлива.

 

 

 

 

 

 


Звук

Звукот има јанг карактеристики и е добар чи активатор. Пријатниот звук може да го разведри просторот и да го подобри нашето расположение. Звукот има исцелувачки својства. Непријатните звуци како на бучниот фрижидер или на клима уредот, сообраќајот и другите надворешни звуци можат штетно да делуваат на нашиот нервен систем.

 


За ублажување на непријатните звуци кои не можеме да ги одстраниме може да користиме CD со звуци на природа (песна на птиците, звуци на океанот) или new-age музика. Истотака пожелна е и собна фонтана која со звуците на водата ќе има смируваќки ефект. Ако живеете во куќа или имате тераса, користете ги зелените растенија како зелена бариера за ублажување на бучавата.

 

 

 

 


Како активатори на енергијата се користат и ѕвонците на ветер. Тие што се од бамбус или метал треба да се во форма на шупливи цевки. Освен нив постојат и ѕвонци од кристал или керамика. Материјалот од кој е направено ветреното ѕвоно и бројот на цевките зависи од компасната ориентација на просторот. Ѕвонците на ветер најчесто имаат улога за корегирање на движењето на енергијата – на пример кај ходникот и скалите за успорување и пренасочување, кога неколку врати се наоѓаат една наспроти друга, а во мртвите агли за задвижување на енергијата. Може да се постават и над вратата како би заѕвониле при отворање на вратата.

Убавата музика истотака е добар активатор на Чи. Ако преку целиот ден сте одсутни од својот дом, во него поради тишината може да завладее Јинот. Затоа се препорачува да се вклучи радиото.