Фенг шуи:

Вовед во фенг шуи

Вашата влезна врата треба да го охрабри доброто Чи

Баланс во вашата дневна соба

Направете вашата спална соба да е место во рајот

Соодветно уредена трпезарија овозможува добра комуникација

Кујна – место каде што се создава храната и богатството

Фенг шуи во детска соба

Осветлување (фенг шуи)

Активатори на домот (фенг шуи)

Боите во домот (фенг шуи)

Огледалото и фенг шуи

Уредување на балконот според фенг шуи

Фенг шуи: Средениот дом создава чувство на полетност

Избор на мебел (фенг шуи)

Привлечете богатство во својот дом (фенг шуи)

Совети за новогодишно уредување (фенг шуи)

Кревет според фенг шуи

Фенг шуи: животни подрачја

Фенг шуи: купување на нов стан

Фенг шуи: теорија на петте елементи

Фенг шуи: распоред на мебелот

Фенг шуи: избор на врата

Фенг шуи: елементот воздух во вашиот дом

Фенг шуи: брод во домот за поголеми приходи

Фенг шуи: за подобар социјален живот

Фенг шуи: финансии

Фенг шуи: бамбус во домот

Фенг шуи: jин и јанг во просторот (вовед)

Фенг шуи: бои и комбинaции

Фенг шуи: кристали во домот

Фенг шуи: елементот огин

Фенг шуи: ѕвончиња против негативната енергија

Фенг шуи: место за часовникот

Фенг шуи: цвеќиња за градината

Фенг шуи: уредување на градината

Фенг шуи: овошје во домот

Фенг шуи: отстранете ги блокадите на ѕидовите

Фенг шуи: двојна риба

Фенг шуи: коњот - симбол кој штити

Фенг шуи: претсобје

Фенг шуи: ходник

Фен шуи: багуа - енергетска мапа на домот

Фенг шуи: истокот – сектор на здравјето

Фенг шуи: вазна

Фенг шуи: распоред на мебел во дневна соба

Фенг шуи: зелена боја

Фенг шуи: поволни облици на трпезариска маса

Фенг шуи: аквариум

Фенг шуи: златна и сребрена боја

Фенг шуи: преселување

Фенг шуи: уредување на гарсониера

Фенг шуи: слонот - симбол на среќа

Фенг шуи: елементот земја

Фенг шуи: вазни и чинии за засилено Чи

Фенг шуи: белата – боја на чистота и смиреност

Фенг шуи: елементот дрво

Фенг шуи: што кажува бројот на вашиот дом

Фенг шуи: елементот вода

Фенг шуи: елементот метал

Фенг шуи: симболот „мистичен јазол“

Фенг шуи: симболиката на паунот

Фенг шуи: како до полесно слабеење

Фенг шуи: работи од кои треба да се ослободите

Фенг шуи: заштитникот Чи Лин

Фенг шуи: симболиката на фениксот

Фенг шуи: будење со убав призор

Фенг шуи: лаванда за свежа енергија

Фенг шуи: мандарински патки

Фенг шуи: дрво на парите

Фенг шуи: три зимски пријатели

Фенг шуи: југот - сектор на слава и популарност

Фенг шуи: новогодишно руво на домот

Фенг шуи: североистокот – сектор на знаењето

Фенг-шуи: дали има неповолна енергија околу вашата куќа?

Фенг-шуи: дрво со кристали

Фенг шуи: пирит за привлекување богатство

Фенг шуи: погодни материјали за кујната

Фенг шуи: симболот двојна среќа

Фенг шуи: симболот вилино коњче

Фенг шуи: со тиркиз против негативни влијанија

Фенг шуи: облици и елементи

Фенг шуи: со морска сол против негативна енергија

Фенг шуи: школки

Фенг шуи: симболи во спалната соба

Фенг шуи: брачен кревет

Фенг шуи: поволни облици на ентериерот

Фенг шуи: предмети под скалите

Фенг шуи: црно-бела комбинација

Фенг шуи: позитивна и негативна чи енергија

Фенг шуи: за подобро учење

Фенг шуи: работна маса

Фенг шуи: избор на стан

Фенг шуи: избор на боите во домот

Фенг шуи: симболот сонце

Фенг шуи: положба на креветот

Фенг шуи: уредување на трпезарија

Фенг шуи: симбол пеперутка

Фенг шуи: канцеларија во домот

Фенг шуи: мала кујна

Фенг шуи: трпезаријата и финансиите

Фенг шуи: растенија за позитивна енергија

Фенг шуи: виолетова боја во домот

фенг шуи: положба на заглавjето на креветот

Фенг шуи: избор на тепих за фоајето

Фенг шуи: бои во кујната

Фенг шуи: поставеност на гарнитура за седење

Фенг шуи: бои во трпезарија

Фенг шуи: цвеќе aнтуриум

Фенг шуи: совети за подобра трпезарија

Фенг шуи: избор на завеси

Фенг шуи: убавината на бенџаминот

Фенг шуи: лимоново дрво

Новогодишно декорирање според фенг шуи

Фенг шуи: позиционирање на кујната

Фенг шуи: совети за подобра трпезарија

Фенг шуи: симболика на свињата

Фенг шуи: симболика на делфинот

Фенг шуи: лимоново дрво

Фенг шуи: среќна мачка

Фенг шуи: кристален глобус

фенг шуи: Wu Lou симбол

фенг шуи: својства на хематитот

Фенг шуи: сад кој пее

Фенг шуи: Ру Ји - симбол на моќ

Фенг шуи: позиционирање на скалитеФенг шуи: теорија на петте елементиВерувањето дека сè во вселената припаѓа на еден од петте елементи - огин, земја, метал, вода и дрво, е во основата на учењето на фенг шуи. Интеракцијата на елементите создава хармонија или дисхармонија во околината, односно може да биде продуктивна или деструктивна, па затоа теоријата на петте елементи е исклучително битна во примената на фенг шуи.


Петте елементи

Севкупно гледајќи, во просторот треба да владее рамнотежа, односно ниту еден елемент не смее да доминира ниту да недостасува. бидејќи нерамнотежата се одразува и на нашиот живот. Така на пример, недостатокот на елементот земја доведува до лоши односи и невозможност за комуникација со своето духовно битие.

Секој од петте елементи припаѓа на одредена насока на страните на светот. Дрвото припаѓа на истокот и на југоистокот, огинот на југот, водата на северот, металот на западот и северозападот, додека енергијата на земјата се поврзува со југозападот, североистокот и центарот. Енергијата на петте елементи се внесува во просторот со помош на боите, материјалите и облиците. Кога го уредуваме просторот според фенг шуи, во секоја од страните на светот треба да има соодветен елемент кој одговара или елемент кој подржува соодветен елемент. Така, на пример, на исток може да се внесе енергијата на елементот дрво кој ја подржува енергијата на водата.


Огин

Огинот е исклучително силен елемент при чија употреба треба да се биде внимателен – никогаш не треба да се внесуваат премногу елементи на огин во просторот. Овој елемент се прикажува со црвената, розовата, виолетовата, портокаловата боја и интензивна жолта боја. Овој елемент го претставуваат предмети со остри агли или со триаголни облици (триаголник, ѕвезда, назабеност, прекршени линии), расветните тела, свеќи, симболи на сонцето и уметнички дела.
Црвената е боја на елементот огин


Земја

Земјата ја симболизира хранлива супстанца од која потекнуваат и во која се враќаат сите живи организми. Овој елемент се прикажува со светло-жолта и светло-кафена боја, глина, тула, камен, теракота, кристали, квадратни облици, низок удобен мебел и големи меки перници.


Метал

Металот ја претставува енергијата на парите, нашата способност да создадеме конкретни награди и резултати од нашите напори. Елементот метал е прикажан е со металните предмети, белата боја, боите на металите (златна, сребрена), кружни и овални облици, како и со монетите.


Вода

Водата се поврзува со духовното, уметноста и убавината. Елементот вода го претставуваат неправилни, асиметрични, органски облици, слободен тек на вода, аквариум, фонтана, базен, сина и црна боја.

Фонтаната го претставува елементот вода


Дрво

Дрвото се поврзува со растот и новите почетоци. Се прикажува со правоаголни облици, живи растенија и стебла, дрвени предмети, хартија, столбови, висок мебел, како и со зелена и кафена боја.

Елементот дрво во домот може да се внесе со цвеќето


Доколку имате проблем да дефинирате на кој елемент му припаѓа одреден предмет, генерално, бојата треба да се земе како најважен критериум, по неа доаѓа обликот, а како последен критериум е материјалот од кој е изработен предметот.

Во повеќето случаи еден предмет е изработен од повеќе материјали, што значи дека и претставува повеќе елементи.


Циклуси на промена

Секој од петте елементи може да биде засилен, ослабнат или да прејде во следниот елемент (креативен циклус). Петте енергии се менуваат по природен редослед, еден во друг. Така, водата го создава дрвото, дрвото го храни огинот, огинот ја создава, односно збогатува земјата, земјата го создава металот, металот ја облагородува водата.

Секој од петте елементи може да засилува, ослабува или да уништи некој друг елемент (деструктивен циклус). Во него водата го уништува (гаси) огинот, огинот го разорува (топи) металот, металот го уништува (сече) дрвото, дрвото ја уништува (исцрпува) земјата, земјата ја ослабува (ограничува) водата.
Шема на интеракција на петте елементи


Елементот може да претставува и бариера помеѓу два спротивни елементи, што претставува циклус на ублажување. Така, огинот го ослабува дејството на дрвото и на земјата, земјата го ослабува судирот помеѓу огинот и металот, металот го ослабува судирот помеѓу земјата и водата, водата го ослабува судирот помеѓу металот и дрвото, а дрвото го ослабува судирот помеѓу водата и огинот.