Фенг шуи:

Вовед во фенг шуи

Вашата влезна врата треба да го охрабри доброто Чи

Баланс во вашата дневна соба

Направете вашата спална соба да е место во рајот

Соодветно уредена трпезарија овозможува добра комуникација

Кујна – место каде што се создава храната и богатството

Фенг шуи во детска соба

Осветлување (фенг шуи)

Активатори на домот (фенг шуи)

Боите во домот (фенг шуи)

Огледалото и фенг шуи

Уредување на балконот според фенг шуи

Фенг шуи: Средениот дом создава чувство на полетност

Избор на мебел (фенг шуи)

Привлечете богатство во својот дом (фенг шуи)

Совети за новогодишно уредување (фенг шуи)

Кревет според фенг шуи

Фенг шуи: животни подрачја

Фенг шуи: купување на нов стан

Фенг шуи: теорија на петте елементи

Фенг шуи: распоред на мебелот

Фенг шуи: избор на врата

Фенг шуи: елементот воздух во вашиот дом

Фенг шуи: брод во домот за поголеми приходи

Фенг шуи: за подобар социјален живот

Фенг шуи: финансии

Фенг шуи: бамбус во домот

Фенг шуи: jин и јанг во просторот (вовед)

Фенг шуи: бои и комбинaции

Фенг шуи: кристали во домот

Фенг шуи: елементот огин

Фенг шуи: ѕвончиња против негативната енергија

Фенг шуи: место за часовникот

Фенг шуи: цвеќиња за градината

Фенг шуи: уредување на градината

Фенг шуи: овошје во домот

Фенг шуи: отстранете ги блокадите на ѕидовите

Фенг шуи: двојна риба

Фенг шуи: коњот - симбол кој штити

Фенг шуи: претсобје

Фенг шуи: ходник

Фен шуи: багуа - енергетска мапа на домот

Фенг шуи: истокот – сектор на здравјето

Фенг шуи: вазна

Фенг шуи: распоред на мебел во дневна соба

Фенг шуи: зелена боја

Фенг шуи: поволни облици на трпезариска маса

Фенг шуи: аквариум

Фенг шуи: златна и сребрена боја

Фенг шуи: преселување

Фенг шуи: уредување на гарсониера

Фенг шуи: слонот - симбол на среќа

Фенг шуи: елементот земја

Фенг шуи: вазни и чинии за засилено Чи

Фенг шуи: белата – боја на чистота и смиреност

Фенг шуи: елементот дрво

Фенг шуи: што кажува бројот на вашиот дом

Фенг шуи: елементот вода

Фенг шуи: елементот метал

Фенг шуи: симболот „мистичен јазол“

Фенг шуи: симболиката на паунот

Фенг шуи: како до полесно слабеење

Фенг шуи: работи од кои треба да се ослободите

Фенг шуи: заштитникот Чи Лин

Фенг шуи: симболиката на фениксот

Фенг шуи: будење со убав призор

Фенг шуи: лаванда за свежа енергија

Фенг шуи: мандарински патки

Фенг шуи: дрво на парите

Фенг шуи: три зимски пријатели

Фенг шуи: југот - сектор на слава и популарност

Фенг шуи: новогодишно руво на домот

Фенг шуи: североистокот – сектор на знаењето

Фенг-шуи: дали има неповолна енергија околу вашата куќа?

Фенг-шуи: дрво со кристали

Фенг шуи: пирит за привлекување богатство

Фенг шуи: погодни материјали за кујната

Фенг шуи: симболот двојна среќа

Фенг шуи: симболот вилино коњче

Фенг шуи: со тиркиз против негативни влијанија

Фенг шуи: облици и елементи

Фенг шуи: со морска сол против негативна енергија

Фенг шуи: школки

Фенг шуи: симболи во спалната соба

Фенг шуи: брачен кревет

Фенг шуи: поволни облици на ентериерот

Фенг шуи: предмети под скалите

Фенг шуи: црно-бела комбинација

Фенг шуи: позитивна и негативна чи енергија

Фенг шуи: за подобро учење

Фенг шуи: работна маса

Фенг шуи: избор на стан

Фенг шуи: избор на боите во домот

Фенг шуи: симболот сонце

Фенг шуи: положба на креветот

Фенг шуи: уредување на трпезарија

Фенг шуи: симбол пеперутка

Фенг шуи: канцеларија во домот

Фенг шуи: мала кујна

Фенг шуи: трпезаријата и финансиите

Фенг шуи: растенија за позитивна енергија

Фенг шуи: виолетова боја во домот

фенг шуи: положба на заглавjето на креветот

Фенг шуи: избор на тепих за фоајето

Фенг шуи: бои во кујната

Фенг шуи: поставеност на гарнитура за седење

Фенг шуи: бои во трпезарија

Фенг шуи: цвеќе aнтуриум

Фенг шуи: совети за подобра трпезарија

Фенг шуи: избор на завеси

Фенг шуи: убавината на бенџаминот

Фенг шуи: лимоново дрво

Новогодишно декорирање според фенг шуи

Фенг шуи: позиционирање на кујната

Фенг шуи: совети за подобра трпезарија

Фенг шуи: симболика на свињата

Фенг шуи: симболика на делфинот

Фенг шуи: лимоново дрво

Фенг шуи: среќна мачка

Фенг шуи: кристален глобус

фенг шуи: Wu Lou симбол

фенг шуи: својства на хематитот

Фенг шуи: сад кој пее

Фенг шуи: Ру Ји - симбол на моќ

Фенг шуи: позиционирање на скалитеФенг шуи: кристали во домот


Во фенг шуи се проучуваат 5 елементи - огин, земја, метал, вода и дрво. Во правилно уреден дом, според фенг шуи, има постигнато хармонија помеѓу елементите. Со други зборови, потребно е сите елементи да бидат застапени (ниту еден да не изостанува), но и ниту еден да не доминира. Секој елемент се поврзува со одредено животно подрачје.

Елементот земја е елемент на односите, а кристалите припаѓаат токму на овој елемент. Затоа кристалите честопати се користат за подобрување на односите – тука спаѓаат семејните, љубовните, пријателските, деловните, вклучувајќи го и односот со самите себе.

Најпожелни подрачја за поставување на кристалите се северозападните, средишните и југозападните делови на домот.Горскиот кристал е најчесто користен кристал во фенг шуи. Поседува балансирано поле, па се употребува за постигнување на хармонија. Одличен е за намалување на штетните ефекти од зрачењата на електронските апарати, како и за прочистување на физичкиот, менталниот и духовниот аспект на телото.

Розoвиот кварц во фенг шуи се нарекува кристал на љубовта. Тој ги лечи емоционалните рани, ја поттикнува моќта на самоисцелување, љубовта кон себе и кон другите.

Аметистот е исклучително спиритуален кристал и има исклучителна моќ на прочистување. Особено поволен за медитации бидејќи го поттикнува мирот, рамнотежа, мудроста и проширената свесност. Исто така е добар за чистење на аурата.

Хематитот дава одлична заштита на домот доколку го сместиме до главниот влез. Тој е кристал на стабилизација и на менталните способности, влијае на подобрување на меморијата, логичното размислување, како и за рушење на менталните бариери кои сами сме си ги поставиле. Го зголемува оптимизмот, силата на волјата и храброста.

Цитринот ја зголемува креативност, интуицијата, и помага во совладување на стравовите. Пружа утеха и исполнува со оптимизам. Особено е поволен за луѓе кои се многу чувствителни на надворешни влијанија и енергии. Овој кристал го привлекува изобилието.

Пиритот пружа одлична заштита од негативни енергии. Ја засилува силата на волјата, емоционално го засилува телото и го поттикнува оптимизмот. Поволен е за работни простории бидејќи помага во јакнењето на способноста за работа и соработување со другите во хармонични односи.

Лапислацули (лазурит, лапис) ослободува од напнатост и стегнатост. Особено е поволен за јакнење на комуникациските и менталните способности, ја зголемува виталноста и креативноста.

Тиркизот е кристал кој ја поттикнува храброста и одважноста. Се користи за привлекување на добра среќа, добро расположение и нови пријатели. Ја поттикнува искреноста, добронамерноста и комуникациските вештини.