Фенг шуи:

Вовед во фенг шуи

Вашата влезна врата треба да го охрабри доброто Чи

Баланс во вашата дневна соба

Направете вашата спална соба да е место во рајот

Соодветно уредена трпезарија овозможува добра комуникација

Кујна – место каде што се создава храната и богатството

Фенг шуи во детска соба

Осветлување (фенг шуи)

Активатори на домот (фенг шуи)

Боите во домот (фенг шуи)

Огледалото и фенг шуи

Уредување на балконот според фенг шуи

Фенг шуи: Средениот дом создава чувство на полетност

Избор на мебел (фенг шуи)

Привлечете богатство во својот дом (фенг шуи)

Совети за новогодишно уредување (фенг шуи)

Кревет според фенг шуи

Фенг шуи: животни подрачја

Фенг шуи: купување на нов стан

Фенг шуи: теорија на петте елементи

Фенг шуи: распоред на мебелот

Фенг шуи: избор на врата

Фенг шуи: елементот воздух во вашиот дом

Фенг шуи: брод во домот за поголеми приходи

Фенг шуи: за подобар социјален живот

Фенг шуи: финансии

Фенг шуи: бамбус во домот

Фенг шуи: jин и јанг во просторот (вовед)

Фенг шуи: бои и комбинaции

Фенг шуи: кристали во домот

Фенг шуи: елементот огин

Фенг шуи: ѕвончиња против негативната енергија

Фенг шуи: место за часовникот

Фенг шуи: цвеќиња за градината

Фенг шуи: уредување на градината

Фенг шуи: овошје во домот

Фенг шуи: отстранете ги блокадите на ѕидовите

Фенг шуи: двојна риба

Фенг шуи: коњот - симбол кој штити

Фенг шуи: претсобје

Фенг шуи: ходник

Фен шуи: багуа - енергетска мапа на домот

Фенг шуи: истокот – сектор на здравјето

Фенг шуи: вазна

Фенг шуи: распоред на мебел во дневна соба

Фенг шуи: зелена боја

Фенг шуи: поволни облици на трпезариска маса

Фенг шуи: аквариум

Фенг шуи: златна и сребрена боја

Фенг шуи: преселување

Фенг шуи: уредување на гарсониера

Фенг шуи: слонот - симбол на среќа

Фенг шуи: елементот земја

Фенг шуи: вазни и чинии за засилено Чи

Фенг шуи: белата – боја на чистота и смиреност

Фенг шуи: елементот дрво

Фенг шуи: што кажува бројот на вашиот дом

Фенг шуи: елементот вода

Фенг шуи: елементот метал

Фенг шуи: симболот „мистичен јазол“

Фенг шуи: симболиката на паунот

Фенг шуи: како до полесно слабеење

Фенг шуи: работи од кои треба да се ослободите

Фенг шуи: заштитникот Чи Лин

Фенг шуи: симболиката на фениксот

Фенг шуи: будење со убав призор

Фенг шуи: лаванда за свежа енергија

Фенг шуи: мандарински патки

Фенг шуи: дрво на парите

Фенг шуи: три зимски пријатели

Фенг шуи: југот - сектор на слава и популарност

Фенг шуи: новогодишно руво на домот

Фенг шуи: североистокот – сектор на знаењето

Фенг-шуи: дали има неповолна енергија околу вашата куќа?

Фенг-шуи: дрво со кристали

Фенг шуи: пирит за привлекување богатство

Фенг шуи: погодни материјали за кујната

Фенг шуи: симболот двојна среќа

Фенг шуи: симболот вилино коњче

Фенг шуи: со тиркиз против негативни влијанија

Фенг шуи: облици и елементи

Фенг шуи: со морска сол против негативна енергија

Фенг шуи: школки

Фенг шуи: симболи во спалната соба

Фенг шуи: брачен кревет

Фенг шуи: поволни облици на ентериерот

Фенг шуи: предмети под скалите

Фенг шуи: црно-бела комбинација

Фенг шуи: позитивна и негативна чи енергија

Фенг шуи: за подобро учење

Фенг шуи: работна маса

Фенг шуи: избор на стан

Фенг шуи: избор на боите во домот

Фенг шуи: симболот сонце

Фенг шуи: положба на креветот

Фенг шуи: уредување на трпезарија

Фенг шуи: симбол пеперутка

Фенг шуи: канцеларија во домот

Фенг шуи: мала кујна

Фенг шуи: трпезаријата и финансиите

Фенг шуи: растенија за позитивна енергија

Фенг шуи: виолетова боја во домот

фенг шуи: положба на заглавjето на креветот

Фенг шуи: избор на тепих за фоајето

Фенг шуи: бои во кујната

Фенг шуи: поставеност на гарнитура за седење

Фенг шуи: бои во трпезарија

Фенг шуи: цвеќе aнтуриум

Фенг шуи: совети за подобра трпезарија

Фенг шуи: избор на завеси

Фенг шуи: убавината на бенџаминот

Фенг шуи: лимоново дрво

Новогодишно декорирање според фенг шуи

Фенг шуи: позиционирање на кујната

Фенг шуи: совети за подобра трпезарија

Фенг шуи: симболика на свињата

Фенг шуи: симболика на делфинот

Фенг шуи: лимоново дрво

Фенг шуи: среќна мачка

Фенг шуи: кристален глобус

фенг шуи: Wu Lou симбол

фенг шуи: својства на хематитот

Фенг шуи: сад кој пее

Фенг шуи: Ру Ји - симбол на моќ

Фенг шуи: позиционирање на скалитеФенг шуи: уредување на трпезарија


Во фенг шуи трпезаријата ја претставува комуникацијата на станарите и семејните приходи. Идеална положба би била во центарот на домот и тоа во продолжение на дневната соба.

Не би требало да биде споена со кујната, но не и премногу оддалечена бидејќи тоа предизвикува кавги во семејството. Ако сепак е споена со кујната, треба да биде одвоена со параван или хармоника врата.

Трпезаријата не треба да се наоѓа ниту во близина на влезната врата бидејќи тогаш гостите брзо ќе ја изедат храната и ќе си отидат, а тоа симболично ги претставува финансиите. Не треба да има ниту многу прозори бидејќи тоа предизвикува чувство на несигурност.

Може да има повеќе парчиња мебел, но важно е чи енергијата да има проток без препреки. За да проверите дали енергијата може да се движи, поминете низ просторот. Ако го направите тоа без да наидете на пречки, ќе помине и чи енергијата.

Во трпезаријата најдобро е да има кружна маса бидејќи ја поттикнува комуникацијата меѓу станарите, но ако имате поинаква, ставете овална чинија на масата и наполнете ја со бонбони, овошје и житарки. Чинијата претставува рамнотежа на небото и земјата, а нејзината содржина претставува богатство.

Избегнувајте маси со стаклена или мермерна плоча бидејќи носат проблеми во работата и финансиите. Исклучок е мермерна маса на која са изгравирани змејови или други свети кинески животни. Таквите маси се симбол на исклучителна среќа и добри финансии кои се пренесуваат на генерациите, па често се сретнуваат во угледните стари семејства во Кина и Хонг Конг кои сакаат да го сочуваат своето богатство и углед.

Столиците треба да бидат малку заоблени, без остри рабови. Домаќините треба да седат на столиците од кои се гледа влезот во просторијата, но зад нив треба да има ѕид кој симболички е потпора. Сите столици треба да бидат исто оддалечени од ѕидот, за секој да може без проблем да стане од масата.

Боите во трпезаријата треба да бидат во земјени тонови ако се наоѓа во центарот на домот или во нијанса која одговара на елементот на секторот каде се наоѓа трпезаријата. Осветлувањето и атмосферата треба да бидат интимни, но сепак да постои чувство на пространост. Кинезите веруваат дека тесната трпезарија носи и мали семејни приходи.

На ѕидот над масата треба да се постави огледало на кое ќе се види одраз од масата и храната на неа бидејќи тоа симболично го удвојува и богатството на семејството. Мошне се поволни и слики на овошје, на пример праските претставуваат просперитет и долговечност, а портокалите и ананасот финансиски успех и посета од драги луѓе.