Хортикултура :

1. Создавање поволни услови за одгледување цвеќе

2. Градба на растенија

3. Најчести грешки при одгледување на цвеќе

4. Нега на болното саксиско цвеќе

5. Пресадување на саксиско цвеќе

6. Прихрана на растенијата

7. Сместување на цвеќето во домот



Цвеќиња:

Адам

Агератум

Аглаонема

Азалеа

Акалифа

Алое вера

Алокасија

Амарилис

Анемона

Антуриум

Аспарагус

Аспидистра

Афеландра

Африканска темјанушка

Ахименес

Бакопа

Барски лилјан

Божиќна ѕвезда

Бегонија лисеста

Бегонија цветлива

Бенџамин

Бела рада

Бергенија

Бисерен ѓердан

Божиќен кактус

Божур

Бразилски јасмин

Брахискома

Бромелија

Бугенвилија

Велигденска пченица

Влакнеста традескантиа

Воденка

Волчјак

Венерина муволовкса

Вербена

Винка

Гарденија

Глоксинија

Газанија

Гербер

Геснерија

Гипсофила

Гладиола

Гомфрена

Господова круна, Пасифлора

Грамофонче

Гузманија

Далија

Декоративен грашок

Декоративен кромид

Дијасција

Дифенбахија

Домашен папрат

Драгољуб

Драцена

Дрво на животот, Јука

Ерика

Ехмеа

Замија

Зумбул

Иберис

Индиски јоргован

Ирезина

Јаглика

Јакобинија

Јапонски јавор

Јоргован

Кала

Калатеа

Калахоа

Камелија

Кана

Каранфил

Кинеско цвеќе на парите

Клорофит

Колеус

Клематис

Кливиа

Кордилина

Космос

Кралски солзи

Красула

Кротон

Кукавичино грозје

Кукурек

Куќна среќа

Лаванда

Лале

Лантана

Лилијан, крин

Лисиантус

Лиснат кактус

Лобелија

Лозица

Лотос

Љубичица

Магнолија

Маранта

Момина солза

Морска сардела

Монстера

Меден цвет

Мединила

Менѓушка

Месечев камен

Мушмулица

Напрсток

Нарцис

Невен

Нова Гвинеја

Нолина

Олеандер

Орхидеја

Пампас трева

Пеперомија

Перниче

Петунија

Пилеа

Плумбаго

Плумерија

Пркос

Пругаста традескантиа

Рајска птица

Ранункул

Рододендрон

Рудбекија

Салвија

Санвиталија

Сансеверија

Сардела

Сингониум

Сламен цвет

Слоново уво

Скиндапсус

Собен бршлен

Собна аралија

Собна палма

Собна лоза

Соланум, зимска цреша

Сончоглед

Спатифил

Сребренка

Срценце

Стрептокарпус

Текома

Убава Ката

Украсна детелина

Украсни пиперчиња

Фикус

Флокс

Форзиција

Фрезија

Хибискус

Хoja

Хортензија

Хризантема

Христов трн

Царска круна

Целозија

Цинерарија

Циклама

Цинија

Цинерарија маритима

Циперус

Чавкина уста

Чевличка, торбичка

Чувар куќа

Џунџуле

Шaфран

Шефлера


Уредување на градини:

Автоматизирана мини градина

Цветна градина на мал балкон

Уредување на дворот и терасата во бохо стил

Галерија на патеки во градината

GreenFrame - рамка за растенија

Кровни градини

Ѕидни облоги од мов

Идеи за уредување на мала градина

Градина без комарци

Уредување на медитерански градини

Тревници

Растенија кои го прочистуваат воздухот

Полевање на растенијата за време на одмор

Ритче во градината

Минијатурни градини

Совети за потраен букет во вазната

Есенски совети за градината

Поплочување со камен во градината

Базен во градина

Како против штетниците во градината

Растенија за градини со чакал

Градини со чакал

Медитерански градини

Галерија на осветлени дворови

Амфора во градината

Раскошот на мозаикот

Фонтани во дворот

Како да се изложи цвеќето

Раскошот на мозаикот

Фонтани во дворот

Англиски градини

Француски градини

Типови на градини

Галерија на градини

Галерија на фонтани во двор

Залевање во градината

Пaтеки во градина

Избор на растенија за балкон

Уредување на балкон

Нега на цвеќе во вазна

Уништување на коровот во тревниците

Нега на растенијата во зима

Собни растенија за поздрав дом

Подгответе го тревникот за зимскиот сон

Креирање на терариум

Растенија во терариум

Цвеќе на балкон, тераса или прозорец

Зимска градина

Направете јапонска градина

Уредување на дворот - вовед

50 совети за уредување на вашата градина (1-10)

(11-20)

(21-30)

(31-40)

(41-50)


Нова Гвинеја (lat. Impatiens New Guinea)


Нова Гвинеја е повеќегодишно растение со неколку поголеми цветови и крупни листови. Името го добива според името на островот од каде што потекнува. Во услови на климата која владее кај нас може да нарасне во висина од 20 cm до 40 cm. Има долгнавести листови прошарани во различни нијанси, а цветовите имаат пет ливчиња кои може да бидат бели, црвени, розови, виолетови и портокалови.

Нова Гвинеја е повеќегодишно растение со неколку поголеми цветови и крупни листови. Името го добива според името на островот од каде што потекнува. Во услови на климата која владее кај нас може да нарасне во висина од 20 cm до 40 cm. Има долгнавести листови прошарани во различни нијанси, а цветовите имаат пет ливчиња кои може да бидат бели, црвени, розови, виолетови и портокалови.

Цвета од крај на февруари до доцна есен, а ако се чува дома ќе цвета и во зима, но сепак ѝ е потребен период од 2 месеци за да има бујни цветови и следната сезона.

Најдобра температура за одгледување е од 18 до 25°C. Ако се чува надвор треба дасе избере полусенковито место бидејќи силните сончеви зраци ќе ја оштетат. Во домашни услови најдобро е да се чува до прозор, но подалеку од провев.

Треба редовно да се полева, но да не се претерува бидејќи може да се појават болести како жолтило на листовите или трулење на коренот. Помеѓу две полевања треба земјата да се остави малку да се просуши. Полевањето на растението е од горе, а не смее преку листовите.

Како прихрана за да се забрза цутењето, доволно е на пролет и во лето да се додаде водорастовливо ѓубриво еднаш неделно и тоа 2 грама ѓубриво, а во есен и зима по 1 грам на литар. Треба да се внимава да не се става повеќе ѓубриво од потребното бидејќи е осетлива.

Нема голем корен и не мора да се сади во големи саксии, а најпогодни се со дијаметар од 14-16 cm. Најдобро е тоа да се прави во супстрат на база на тресет за собни растенија. не треба премногу да се притиска земјата во корено бидејќи на растението му е потребен доволно воздух.

Нова Гвинеја се размножува во рана пролет со резници, а размножувањето со семе е потешко бидејќи бара соодветна температура, посебна влажност и други услови.

Резниците со должина 8-10 cm се земаат од матичното растение и се држат во вода додека да почнат да пуштаат коренчиња. Садот со вода треба да биде покриен со целофан кој е прицврстен со ластиче и со дупчиња во кои ќе се стават резниците. Кога резниците ќе пуштат коренчиња, треба да се пресадат во мали саксии со пречник 10 cm. Потоа треба редовно да се залеваат и еднаш неделно да им се става благ раствор со ѓубриво.