Хортикултура :

1. Создавање поволни услови за одгледување цвеќе

2. Градба на растенија

3. Најчести грешки при одгледување на цвеќе

4. Нега на болното саксиско цвеќе

5. Пресадување на саксиско цвеќе

6. Прихрана на растенијата

7. Сместување на цвеќето во домотЦвеќиња:

Адам

Агератум

Аглаонема

Азалеа

Акалифа

Алое вера

Алокасија

Амарилис

Анемона

Антуриум

Аспарагус

Аспидистра

Афеландра

Африканска темјанушка

Ахименес

Бакопа

Барски лилјан

Божиќна ѕвезда

Бегонија лисеста

Бегонија цветлива

Бенџамин

Бела рада

Бергенија

Бисерен ѓердан

Божиќен кактус

Божур

Бразилски јасмин

Брахискома

Бромелија

Бугенвилија

Велигденска пченица

Влакнеста традескантиа

Воденка

Волчјак

Венерина муволовкса

Вербена

Винка

Гарденија

Глоксинија

Газанија

Гербер

Геснерија

Гипсофила

Гладиола

Гомфрена

Господова круна, Пасифлора

Грамофонче

Гузманија

Далија

Декоративен грашок

Декоративен кромид

Дијасција

Дифенбахија

Домашен папрат

Драгољуб

Драцена

Дрво на животот, Јука

Ерика

Ехмеа

Замија

Зумбул

Иберис

Индиски јоргован

Ирезина

Јаглика

Јакобинија

Јапонски јавор

Јоргован

Кала

Калатеа

Калахоа

Камелија

Кана

Каранфил

Кинеско цвеќе на парите

Клорофит

Колеус

Клематис

Кливиа

Кордилина

Космос

Кралски солзи

Красула

Кротон

Кукавичино грозје

Кукурек

Куќна среќа

Лаванда

Лале

Лантана

Лилијан, крин

Лисиантус

Лиснат кактус

Лобелија

Лозица

Лотос

Љубичица

Магнолија

Маранта

Момина солза

Морска сардела

Монстера

Меден цвет

Мединила

Менѓушка

Месечев камен

Мушмулица

Напрсток

Нарцис

Невен

Нова Гвинеја

Нолина

Олеандер

Орхидеја

Пампас трева

Пеперомија

Перниче

Петунија

Пилеа

Плумбаго

Плумерија

Пркос

Пругаста традескантиа

Рајска птица

Ранункул

Рододендрон

Рудбекија

Салвија

Санвиталија

Сансеверија

Сардела

Сингониум

Сламен цвет

Слоново уво

Скиндапсус

Собен бршлен

Собна аралија

Собна палма

Собна лоза

Соланум, зимска цреша

Сончоглед

Спатифил

Сребренка

Срценце

Стрептокарпус

Текома

Убава Ката

Украсна детелина

Украсни пиперчиња

Фикус

Флокс

Форзиција

Фрезија

Хибискус

Хoja

Хортензија

Хризантема

Христов трн

Царска круна

Целозија

Цинерарија

Циклама

Цинија

Цинерарија маритима

Циперус

Чавкина уста

Чевличка, торбичка

Чувар куќа

Џунџуле

Шaфран

Шефлера


Уредување на градини:

Автоматизирана мини градина

Цветна градина на мал балкон

Уредување на дворот и терасата во бохо стил

Галерија на патеки во градината

GreenFrame - рамка за растенија

Кровни градини

Ѕидни облоги од мов

Идеи за уредување на мала градина

Градина без комарци

Уредување на медитерански градини

Тревници

Растенија кои го прочистуваат воздухот

Полевање на растенијата за време на одмор

Ритче во градината

Минијатурни градини

Совети за потраен букет во вазната

Есенски совети за градината

Поплочување со камен во градината

Базен во градина

Како против штетниците во градината

Растенија за градини со чакал

Градини со чакал

Медитерански градини

Галерија на осветлени дворови

Амфора во градината

Раскошот на мозаикот

Фонтани во дворот

Како да се изложи цвеќето

Раскошот на мозаикот

Фонтани во дворот

Англиски градини

Француски градини

Типови на градини

Галерија на градини

Галерија на фонтани во двор

Залевање во градината

Пaтеки во градина

Избор на растенија за балкон

Уредување на балкон

Нега на цвеќе во вазна

Уништување на коровот во тревниците

Нега на растенијата во зима

Собни растенија за поздрав дом

Подгответе го тревникот за зимскиот сон

Креирање на терариум

Растенија во терариум

Цвеќе на балкон, тераса или прозорец

Зимска градина

Направете јапонска градина

Уредување на дворот - вовед

50 совети за уредување на вашата градина (1-10)

(11-20)

(21-30)

(31-40)

(41-50)


Залевање во градината


Водата е основен предуслов за одгледување на растенијата во градината, па затоа соодветното залевање е од голема важност.

Најповолно време за залевање е во раните утрински часови, со цел растенијата да бидат снабдени со доволно вода во текот на целиот ден. Доколку не сте во можност наутро, растенијата во градината може да се залеваат и навечер. Губитокот на вода од земјата може делумно да се спречи со одржување на површинскиот слој во растресита состојба (со окопување) и покривање со слој од малч (парчиња кора од дрво).

Залевање на тревникот – новозасадените површини треба рамномерно да се залеваат во текот на денот двапати, рано наутро и доцна вечер, најдобро со прскалки. Tревникот се залева со приближно 8-10 литри вода на метар квадратен. Сигурен знак дека тревникот е добро залеан се барите кои ќе почнат да се создаваат на површината. Новозасеаните тревници на овој начин се залеваат додека раззеленат, односно додека тревата не порасне 15 cm, а потоа залевајте го по потреба.Залевање на ружите – ружите се растенија кои имаат длабоки корени и ќе цутат и во сушни услови, но за да изгледаат убаво и бујно потребно им е повеќе вода.

Земјата околу коренот треба да биде влажна, но не само на површината туку и во длабочина, па така подобро е ружите да се залеваат поретко, но со поголемо количество вода. Земјата треба да биде добро дренирана за да се обезбеди добар проток на водата во длабочина и да се избегне нејзино задржување на површината.

Избегнувајте залевање со силен млаз бидејќи така земјата се набива, што доведува до ерозија и до заболувања. Доколку е можно, ружите залевајте ги со црево во подножјето на растението, или користете систем капка по капка. Залевањето преку листовите ја зголемува можноста за заболувања.

Залевање на дрвата – кога ќе утврдите дека на длабочина од 25 до 30 сантиметри (длабочина на ашовот) нема доволно вода, младите и тукушто посадени растенија залејте ги пообилно. Контролата на влажност се прави со земање на примерок од наведената длабочина. Доколку земјата се рони во дланката кога ќе ја стегнеме, а потоа повторно отвориме, потребно е во зоната на кореновиот систем да се додаде вода во количество доволно да дојде до наведената длабочина. Ако земјата останува залепена во шаката, значи дека земјата има доволно количество на вода. Кај младите стебла залевањето во првите две години е почесто, но е условено и со моменталната состојба со врнежите. Кога растението добро ќе се закорени и зацврсти, потребите за вода се намалуваат. Колку дрвата се постабилни, залевањето е поретко. Залевањето може да се биде рачно, полуавтоматски и автоматски, рано наутро или доцна навечер.

Залевање на зимзелени растенија – што се однесува на залевањето на овој вид, треба да се знае дека земјата треба да биде влажна, но никако премногу. Се препорачува почесто залевање со помало количество вода. Кај зимзелените проблем претставуваат екстремно високите температури, преку 39 степени. Залевањето се одвива во раните утрински или доцните вечерни, после 21 часот. Ова важи за тукушто посадените и на овој начин се третираат две-три години, колку што е доволно да се формира кореновиот систем. После овој период зимзелените можат подолго време да издржат без вода, па потребно е да се залеваат еднаш во четири до пет дена.

Залевање на жива ограда – живата ограда се залева само во текот на сушнито дел на сезоната. Најефикасен начин е со црево “капка по капка” по должина на оградата (залевањето треба да биде до 15 cm длабочина и треба да се повтори кога земјата ќе се осуши). Покривање на коренот со 5 cm малч значително ќе ја намали потребата за вода.