Хортикултура :

1. Создавање поволни услови за одгледување цвеќе

2. Градба на растенија

3. Најчести грешки при одгледување на цвеќе

4. Нега на болното саксиско цвеќе

5. Пресадување на саксиско цвеќе

6. Прихрана на растенијата

7. Сместување на цвеќето во домотЦвеќиња:

Адам

Агератум

Аглаонема

Азалеа

Акалифа

Алое вера

Алокасија

Амарилис

Анемона

Антуриум

Аспарагус

Аспидистра

Афеландра

Африканска темјанушка

Ахименес

Бакопа

Барски лилјан

Божиќна ѕвезда

Бегонија лисеста

Бегонија цветлива

Бенџамин

Бела рада

Бергенија

Бисерен ѓердан

Божиќен кактус

Божур

Бразилски јасмин

Брахискома

Бромелија

Бугенвилија

Велигденска пченица

Влакнеста традескантиа

Воденка

Волчјак

Венерина муволовкса

Вербена

Винка

Гарденија

Глоксинија

Газанија

Гербер

Геснерија

Гипсофила

Гладиола

Гомфрена

Господова круна, Пасифлора

Грамофонче

Гузманија

Далија

Декоративен грашок

Декоративен кромид

Дијасција

Дифенбахија

Домашен папрат

Драгољуб

Драцена

Дрво на животот, Јука

Ерика

Ехмеа

Замија

Зумбул

Иберис

Индиски јоргован

Ирезина

Јаглика

Јакобинија

Јапонски јавор

Јоргован

Кала

Калатеа

Калахоа

Камелија

Кана

Каранфил

Кинеско цвеќе на парите

Клорофит

Колеус

Клематис

Кливиа

Кордилина

Космос

Кралски солзи

Красула

Кротон

Кукавичино грозје

Кукурек

Куќна среќа

Лаванда

Лале

Лантана

Лилијан, крин

Лисиантус

Лиснат кактус

Лобелија

Лозица

Лотос

Љубичица

Магнолија

Маранта

Момина солза

Морска сардела

Монстера

Меден цвет

Мединила

Менѓушка

Месечев камен

Мушмулица

Напрсток

Нарцис

Невен

Нова Гвинеја

Нолина

Олеандер

Орхидеја

Пампас трева

Пеперомија

Перниче

Петунија

Пилеа

Плумбаго

Плумерија

Пркос

Пругаста традескантиа

Рајска птица

Ранункул

Рододендрон

Рудбекија

Салвија

Санвиталија

Сансеверија

Сардела

Сингониум

Сламен цвет

Слоново уво

Скиндапсус

Собен бршлен

Собна аралија

Собна палма

Собна лоза

Соланум, зимска цреша

Сончоглед

Спатифил

Сребренка

Срценце

Стрептокарпус

Текома

Убава Ката

Украсна детелина

Украсни пиперчиња

Фикус

Флокс

Форзиција

Фрезија

Хибискус

Хoja

Хортензија

Хризантема

Христов трн

Царска круна

Целозија

Цинерарија

Циклама

Цинија

Цинерарија маритима

Циперус

Чавкина уста

Чевличка, торбичка

Чувар куќа

Џунџуле

Шaфран

Шефлера


Уредување на градини:

Автоматизирана мини градина

Цветна градина на мал балкон

Уредување на дворот и терасата во бохо стил

Галерија на патеки во градината

GreenFrame - рамка за растенија

Кровни градини

Ѕидни облоги од мов

Идеи за уредување на мала градина

Градина без комарци

Уредување на медитерански градини

Тревници

Растенија кои го прочистуваат воздухот

Полевање на растенијата за време на одмор

Ритче во градината

Минијатурни градини

Совети за потраен букет во вазната

Есенски совети за градината

Поплочување со камен во градината

Базен во градина

Како против штетниците во градината

Растенија за градини со чакал

Градини со чакал

Медитерански градини

Галерија на осветлени дворови

Амфора во градината

Раскошот на мозаикот

Фонтани во дворот

Како да се изложи цвеќето

Раскошот на мозаикот

Фонтани во дворот

Англиски градини

Француски градини

Типови на градини

Галерија на градини

Галерија на фонтани во двор

Залевање во градината

Пaтеки во градина

Избор на растенија за балкон

Уредување на балкон

Нега на цвеќе во вазна

Уништување на коровот во тревниците

Нега на растенијата во зима

Собни растенија за поздрав дом

Подгответе го тревникот за зимскиот сон

Креирање на терариум

Растенија во терариум

Цвеќе на балкон, тераса или прозорец

Зимска градина

Направете јапонска градина

Уредување на дворот - вовед

50 совети за уредување на вашата градина (1-10)

(11-20)

(21-30)

(31-40)

(41-50)


50 совети за уредување на вашата градина (1-10)


1. Кај долга и тесна градина, избегнете го ефектот на ходник така што ќе ја поделите градината во неколку помали целини раздвоени со стреи или паравани од бамбус. Секој дел може да го осмислите со растенија во различни бои и облици за да на секој дел му се даде посебна атмосфера, или разновидни функции. Друго решение е поставување на патека дијагонално преку градината, која ќе го води погледот од едниот до другиот крај на градината и на тој начин ќе се создаде чувство на ширина.

2. Вложете средства за надворешно грејно тело. Печките најдобро се вклопуваат во рустични и селски градини, но постојат и модерни модели кои можат добро да се вклопат во другите стилови. Одберете мала печка која може да ја ставите на терасата или платото.

3. Направете притаен дел за седење, сокриен од погледите на соседите со пергола обиткана со ползавец.

4. Проширете ги патеките на барем метар ширина доколку растенијата ја надвиснуваат патеката. Доколку градината е во форма на квадрат или правоаголник, патеката не ја поставувајте по средината за да се избегне ефектот на здодевност. Поместете ја малку на страна или нека биде кривинеста. Истотака, посадете некои повисоки растенија за да го сокриете другиот дел на градината од погледи и на тој начин да создадете мистично чувство.

5. Внесете висина и структура во градината со мали дрва. Крошните ќе овозможат простор за птиците и корисните инсекти. За мали простори одберете компактно дрво, на пример црешово дрво што цвета.Задолжително информирајте се за висината и ширината што може да ја достигне дрвото. Ако сакате дрвото да ве штити од погледите на соседите, а истовремено да не фрла пресилна сенка, определете се за сребрена бреза.

6. Секогаш на крајот на патеката поставете некоја фокусна точка, на пример некоја скулптура или големо растение за да привлече поглед или за да се истакне просторот. Може на крај на патеката да се постави езерце или маса и столици за одмор и обедување.

7. Не сакате косење трева? Заменете ја делумно или целосно со чакал, камчиња или ситни школки кои ќе ги поставите под геотекстил кој го спречува коровот. Додадете и некои склуптури или фонтани за градини, но не претерувајте со премногу украси
за да не се добие чувство на пренатрупаност или неуредност.

8. Даските се убава поглога, но бараат одржување. Секоја година заштитете ги со заштитен слој.

9. Размислете за поставување на патека во медитерански стил, која секогаш убаво изгледа.

10. Нека првиот впечаток биде величествен. Поставете саксии или жардинери со дрвца или грмушки пред влезната врата.

..претходна     следна..