Хортикултура :

1. Создавање поволни услови за одгледување цвеќе

2. Градба на растенија

3. Најчести грешки при одгледување на цвеќе

4. Нега на болното саксиско цвеќе

5. Пресадување на саксиско цвеќе

6. Прихрана на растенијата

7. Сместување на цвеќето во домотЦвеќиња:

Адам

Агератум

Аглаонема

Азалеа

Акалифа

Алое вера

Алокасија

Амарилис

Анемона

Антуриум

Аспарагус

Аспидистра

Афеландра

Африканска темјанушка

Ахименес

Бакопа

Барски лилјан

Божиќна ѕвезда

Бегонија лисеста

Бегонија цветлива

Бенџамин

Бела рада

Бергенија

Бисерен ѓердан

Божиќен кактус

Божур

Бразилски јасмин

Брахискома

Бромелија

Бугенвилија

Велигденска пченица

Влакнеста традескантиа

Воденка

Волчјак

Венерина муволовкса

Вербена

Винка

Гарденија

Глоксинија

Газанија

Гербер

Геснерија

Гипсофила

Гладиола

Гомфрена

Господова круна, Пасифлора

Грамофонче

Гузманија

Далија

Декоративен грашок

Декоративен кромид

Дијасција

Дифенбахија

Домашен папрат

Драгољуб

Драцена

Дрво на животот, Јука

Ерика

Ехмеа

Замија

Зумбул

Иберис

Индиски јоргован

Ирезина

Јаглика

Јакобинија

Јапонски јавор

Јоргован

Кала

Калатеа

Калахоа

Камелија

Кана

Каранфил

Кинеско цвеќе на парите

Клорофит

Колеус

Клематис

Кливиа

Кордилина

Космос

Кралски солзи

Красула

Кротон

Кукавичино грозје

Кукурек

Куќна среќа

Лаванда

Лале

Лантана

Лилијан, крин

Лисиантус

Лиснат кактус

Лобелија

Лозица

Лотос

Љубичица

Магнолија

Маранта

Момина солза

Морска сардела

Монстера

Меден цвет

Мединила

Менѓушка

Месечев камен

Мушмулица

Напрсток

Нарцис

Невен

Нова Гвинеја

Нолина

Олеандер

Орхидеја

Пампас трева

Пеперомија

Перниче

Петунија

Пилеа

Плумбаго

Плумерија

Пркос

Пругаста традескантиа

Рајска птица

Ранункул

Рододендрон

Рудбекија

Салвија

Санвиталија

Сансеверија

Сардела

Сингониум

Сламен цвет

Слоново уво

Скиндапсус

Собен бршлен

Собна аралија

Собна палма

Собна лоза

Соланум, зимска цреша

Сончоглед

Спатифил

Сребренка

Срценце

Стрептокарпус

Текома

Убава Ката

Украсна детелина

Украсни пиперчиња

Фикус

Флокс

Форзиција

Фрезија

Хибискус

Хoja

Хортензија

Хризантема

Христов трн

Царска круна

Целозија

Цинерарија

Циклама

Цинија

Цинерарија маритима

Циперус

Чавкина уста

Чевличка, торбичка

Чувар куќа

Џунџуле

Шaфран

Шефлера


Уредување на градини:

Автоматизирана мини градина

Цветна градина на мал балкон

Уредување на дворот и терасата во бохо стил

Галерија на патеки во градината

GreenFrame - рамка за растенија

Кровни градини

Ѕидни облоги од мов

Идеи за уредување на мала градина

Градина без комарци

Уредување на медитерански градини

Тревници

Растенија кои го прочистуваат воздухот

Полевање на растенијата за време на одмор

Ритче во градината

Минијатурни градини

Совети за потраен букет во вазната

Есенски совети за градината

Поплочување со камен во градината

Базен во градина

Како против штетниците во градината

Растенија за градини со чакал

Градини со чакал

Медитерански градини

Галерија на осветлени дворови

Амфора во градината

Раскошот на мозаикот

Фонтани во дворот

Како да се изложи цвеќето

Раскошот на мозаикот

Фонтани во дворот

Англиски градини

Француски градини

Типови на градини

Галерија на градини

Галерија на фонтани во двор

Залевање во градината

Пaтеки во градина

Избор на растенија за балкон

Уредување на балкон

Нега на цвеќе во вазна

Уништување на коровот во тревниците

Нега на растенијата во зима

Собни растенија за поздрав дом

Подгответе го тревникот за зимскиот сон

Креирање на терариум

Растенија во терариум

Цвеќе на балкон, тераса или прозорец

Зимска градина

Направете јапонска градина

Уредување на дворот - вовед

50 совети за уредување на вашата градина (1-10)

(11-20)

(21-30)

(31-40)

(41-50)


Растенија во терариумТерариумот е колекција на компатибилни растенија кои растат во затворен или парцијално затворен сад. Креирањето на терариумот кој што е исполнет со папрати и со други мали растенија претставува забавен начин на создавање на минијатурен пејзаж во домот. Лесното одржување на растенијата во терариумот е идеално за оние кои се презафатени и немаат премногу време за нега на растенијата.

Собните растенија во текот на зимата страдаат од неповолни услови на влажност и температура во просторијата. Терариумот им нуди услови кои го овозможуваат стаклениците. Освен тоа, дозволува да одгледувате растенија кои бараат висок степен на влажност, кои најверојатно би свенале во сува атмосфера во становите кои се загреваат. Тоа значи дека во терариумот има подеднаква влажност на воздухот што е овозможено со стаклениот сад кој при врвот се стеснува.
Еднаш кога ќе се посадат растенијата во терариумот, тој почнува да создава своја сопствена клима. Растенијата во терариумот ја испаруваат влажноста преку сопствените лисја, која пак се кондензира на стаклото и влегува во земјата. Овој “ефект на дожд” му дозволува на терариумот да опстои со недели без полевање. Топлинскиот режим е истотака изедначен, бидејќи садот ги спречува промените на температурата околу растението, настанати поради промената на температурата во просторијата. Сепак, треба да се знае дека терариумот не смее да биде изложен на директна сончева светлина.


Избор на растенија за терариум

Како и кај секој проект во градина, изборот на погодни растенија за терариум е исклучително важен. Растенијата во терариумот треба да бидат компатибилни што се однесува до светлината, полевањето и потребата за влажност, односно мора да бидат способни да преживеат во исти услови како и нивните “соседи”. Растенијата треба да бидат и бавнорастечки. Секогаш купувајте ги најмалите и најздрави растенија кои може да ги најдете. За да се спречат инсектите и разни болести, користете само квалитетни растенија.

Предлогот за растенија во терариум гласи: растенија кои сакаат влага и кои остануваат релативно мали, тропски и суптропски варијации, минијатурни растенија кои цутат, Африкански љубичици, гераниуми, куќна среќа (Helxine soleirolii), бршлен, сите видови папрати, Spatifilum, Hlorofitum, Potos, Kroton (му додава боја на терариумот). Во терариумот може да успеваат и кактуси и други сукуленти, под услов да го ограничите полевањето на еднаш месечно. За подобар ефект може да додадете и мов, мал папрат, семки од трева.

За да терариумот изгледа поинтересен, изберете растенија со различни висини, облици, текстури и бои. За терариумот може да употребите и растенија и семки. На тој начин во него може веднаш да уживате, а со текот на времето тој ќе расте и ќе се менува.

Избор на сад за терариум

Кога станува збор за избор на сад за терариум, може да ја употребите и вашата фантазија. Постојат многу видови на готови терариуми, но може да употребувате и шишиња, тегли, аквариуми и слично. За почетниците се препорачува терариум во некој поголем, отворен сад како што е аквариумот. Во таков сад полесно се работи, а после некое време, со стекнување на искуство ќе може да се снајдете и со различни држалки и стапчиња за садење внатре во садот со тесно грло, што потсетува на изработка на брод во шише

Предлози за садови: аквариум за риба, тегли, садови со поклопец, шишиња со различни облици и големини, галони за вода, било кој сад кој е стаклен или е од проѕирен материјал низ кој може да продре сончева светлина. Терариумот може да биде посаден во нормално шише со тесно грло и тоа е најефектниот и најчест изглед на терариумот. Поголемите шишиња овозможуваат да се стават поголеми растенија и аранжирањето да биде подетално. При изборот на шише земете ја предвид големината на отворот. Помалиот отвор го прави одржувањето посложено. Исто така, шишето треба да има чеп или поклопец.