Хортикултура :

1. Создавање поволни услови за одгледување цвеќе

2. Градба на растенија

3. Најчести грешки при одгледување на цвеќе

4. Нега на болното саксиско цвеќе

5. Пресадување на саксиско цвеќе

6. Прихрана на растенијата

7. Сместување на цвеќето во домотЦвеќиња:

Адам

Агератум

Аглаонема

Азалеа

Акалифа

Алое вера

Алокасија

Амарилис

Анемона

Антуриум

Аспарагус

Аспидистра

Афеландра

Африканска темјанушка

Ахименес

Бакопа

Барски лилјан

Божиќна ѕвезда

Бегонија лисеста

Бегонија цветлива

Бенџамин

Бела рада

Бергенија

Бисерен ѓердан

Божиќен кактус

Божур

Бразилски јасмин

Брахискома

Бромелија

Бугенвилија

Велигденска пченица

Влакнеста традескантиа

Воденка

Волчјак

Венерина муволовкса

Вербена

Винка

Гарденија

Глоксинија

Газанија

Гербер

Геснерија

Гипсофила

Гладиола

Гомфрена

Господова круна, Пасифлора

Грамофонче

Гузманија

Далија

Декоративен грашок

Декоративен кромид

Дијасција

Дифенбахија

Домашен папрат

Драгољуб

Драцена

Дрво на животот, Јука

Ерика

Ехмеа

Замија

Зумбул

Иберис

Индиски јоргован

Ирезина

Јаглика

Јакобинија

Јапонски јавор

Јоргован

Кала

Калатеа

Калахоа

Камелија

Кана

Каранфил

Кинеско цвеќе на парите

Клорофит

Колеус

Клематис

Кливиа

Кордилина

Космос

Кралски солзи

Красула

Кротон

Кукавичино грозје

Кукурек

Куќна среќа

Лаванда

Лале

Лантана

Лилијан, крин

Лисиантус

Лиснат кактус

Лобелија

Лозица

Лотос

Љубичица

Магнолија

Маранта

Момина солза

Морска сардела

Монстера

Меден цвет

Мединила

Менѓушка

Месечев камен

Мушмулица

Напрсток

Нарцис

Невен

Нова Гвинеја

Нолина

Олеандер

Орхидеја

Пампас трева

Пеперомија

Перниче

Петунија

Пилеа

Плумбаго

Плумерија

Пркос

Пругаста традескантиа

Рајска птица

Ранункул

Рододендрон

Рудбекија

Салвија

Санвиталија

Сансеверија

Сардела

Сингониум

Сламен цвет

Слоново уво

Скиндапсус

Собен бршлен

Собна аралија

Собна палма

Собна лоза

Соланум, зимска цреша

Сончоглед

Спатифил

Сребренка

Срценце

Стрептокарпус

Текома

Убава Ката

Украсна детелина

Украсни пиперчиња

Фикус

Флокс

Форзиција

Фрезија

Хибискус

Хoja

Хортензија

Хризантема

Христов трн

Царска круна

Целозија

Цинерарија

Циклама

Цинија

Цинерарија маритима

Циперус

Чавкина уста

Чевличка, торбичка

Чувар куќа

Џунџуле

Шaфран

Шефлера


Уредување на градини:

Автоматизирана мини градина

Цветна градина на мал балкон

Уредување на дворот и терасата во бохо стил

Галерија на патеки во градината

GreenFrame - рамка за растенија

Кровни градини

Ѕидни облоги од мов

Идеи за уредување на мала градина

Градина без комарци

Уредување на медитерански градини

Тревници

Растенија кои го прочистуваат воздухот

Полевање на растенијата за време на одмор

Ритче во градината

Минијатурни градини

Совети за потраен букет во вазната

Есенски совети за градината

Поплочување со камен во градината

Базен во градина

Како против штетниците во градината

Растенија за градини со чакал

Градини со чакал

Медитерански градини

Галерија на осветлени дворови

Амфора во градината

Раскошот на мозаикот

Фонтани во дворот

Како да се изложи цвеќето

Раскошот на мозаикот

Фонтани во дворот

Англиски градини

Француски градини

Типови на градини

Галерија на градини

Галерија на фонтани во двор

Залевање во градината

Пaтеки во градина

Избор на растенија за балкон

Уредување на балкон

Нега на цвеќе во вазна

Уништување на коровот во тревниците

Нега на растенијата во зима

Собни растенија за поздрав дом

Подгответе го тревникот за зимскиот сон

Креирање на терариум

Растенија во терариум

Цвеќе на балкон, тераса или прозорец

Зимска градина

Направете јапонска градина

Уредување на дворот - вовед

50 совети за уредување на вашата градина (1-10)

(11-20)

(21-30)

(31-40)

(41-50)


Зимска градина


Додека кај нас традиционално се застаклуват балконите и терасите, и на тој начин се претвораат во веранди или се зголемува искористливиот простор на станот, во западните земји со векови се градат зимски градини.

Станува збор за застаклен простор интегриран во просторот за живеење, кој во зависност од желбите може да служи како внатрешен или надворешен дел од домот. Најдобро е да се изгради на југозападната страна на домот за да може да се искористува повеќе сончева енергија и светлина, кои се предуслови за постигнување на попријатна температура на воздухот. И доколку е исполнет условот за идеална ориентација на зимската градина, сепак е потребно да има систем за загревање на воздухот кој треба да овозможи загревање на воздухот во зима до 20 и повеќе целзиусови степени. Тоа е предуслов за пријатен престој во тој простор, без разлика дали во него е предвидено чување обични или егзотични растенија. Доколку зимската градина е во продолжение на дневната соба, препорачливо е да биде одделенa од тој дел на собата со практичните лизгачи врати.


Бидејќи зимската градина е застаклен простор, добро е да се постават квалитетни стакла за да се спречи непријатната кондензација на влага. Затоа чест случај е поставување на двојно стакло од страна и на косиот кров, кои се прицврстени со метални конструкции кои ја играат улогата на држачи. При изборот на материјал за конструкцијата предност му се дава на алуминиумот, поради карактеристиките на добар топлински спроводник и изолатор.


Со појавата на металните конструкции и стаклото, овозможено е подолг престој во цветно опкружување, па често биле нарекувани зелени салони. Добрата изолација на стаклената конкструкција и подот се важни фактори кои значително влијаат на температурата во зимската градина. Зимските градини имаат долга историја, која почнува уште од антички времиња кога филозофот Сократ ја споменува потребата за градење со цел да се се искористи сончевата енергија. За зимските градини, налик на денешните, почнало да се размислувауште 16-тиот век кога во земјите колонизатори почнало да се носат егзотични садници од колонииите.Со тек на време тие стануваат и дополнување на домашните библиотеки, како и омилено место за пиење кафе или чај и дружење. За да денес вистински се ужива во овој простор, се советува овој простор да биде исполнет со што помалку мебел и украси, па дури и во случај да е продолжеток на дневната соба.

Доволнo е да се постават пријатни фотељи или софи од ратан, прачки или бамбус на кои ќе бидат поставени перници со декоративни мотиви.

За да денес вистински се ужива во овој простор, се советува овој простор да има што е можно помалку мебел и украси, па дури и да е продолжеток на дневната соба. Доволни е поставување на пријатни фотељи или софи од ратан, прачки или бамбус на кои ќе бидат поставени перници со декоративни мотиви.


  


Место треба да се обезбеди и за масичка за пиење чај или кафе, а весниците и книгите можат да се чуваат на полица на ѕидот. Во зимската градина немојте да чувате телевизор или други уреди. Овој простор нека биде катче исклучиво наменето за одмор и релаксација после напорната работа.