Хортикултура :

1. Создавање поволни услови за одгледување цвеќе

2. Градба на растенија

3. Најчести грешки при одгледување на цвеќе

4. Нега на болното саксиско цвеќе

5. Пресадување на саксиско цвеќе

6. Прихрана на растенијата

7. Сместување на цвеќето во домотЦвеќиња:

Адам

Агератум

Аглаонема

Азалеа

Акалифа

Алое вера

Алокасија

Амарилис

Анемона

Антуриум

Аспарагус

Аспидистра

Афеландра

Африканска темјанушка

Ахименес

Бакопа

Барски лилјан

Божиќна ѕвезда

Бегонија лисеста

Бегонија цветлива

Бенџамин

Бела рада

Бергенија

Бисерен ѓердан

Божиќен кактус

Божур

Бразилски јасмин

Брахискома

Бромелија

Бугенвилија

Велигденска пченица

Влакнеста традескантиа

Воденка

Волчјак

Венерина муволовкса

Вербена

Винка

Гарденија

Глоксинија

Газанија

Гербер

Геснерија

Гипсофила

Гладиола

Гомфрена

Господова круна, Пасифлора

Грамофонче

Гузманија

Далија

Декоративен грашок

Декоративен кромид

Дијасција

Дифенбахија

Домашен папрат

Драгољуб

Драцена

Дрво на животот, Јука

Ерика

Ехмеа

Замија

Зумбул

Иберис

Индиски јоргован

Ирезина

Јаглика

Јакобинија

Јапонски јавор

Јоргован

Кала

Калатеа

Калахоа

Камелија

Кана

Каранфил

Кинеско цвеќе на парите

Клорофит

Колеус

Клематис

Кливиа

Кордилина

Космос

Кралски солзи

Красула

Кротон

Кукавичино грозје

Кукурек

Куќна среќа

Лаванда

Лале

Лантана

Лилијан, крин

Лисиантус

Лиснат кактус

Лобелија

Лозица

Лотос

Љубичица

Магнолија

Маранта

Момина солза

Морска сардела

Монстера

Меден цвет

Мединила

Менѓушка

Месечев камен

Мушмулица

Напрсток

Нарцис

Невен

Нова Гвинеја

Нолина

Олеандер

Орхидеја

Пампас трева

Пеперомија

Перниче

Петунија

Пилеа

Плумбаго

Плумерија

Пркос

Пругаста традескантиа

Рајска птица

Ранункул

Рододендрон

Рудбекија

Салвија

Санвиталија

Сансеверија

Сардела

Сингониум

Сламен цвет

Слоново уво

Скиндапсус

Собен бршлен

Собна аралија

Собна палма

Собна лоза

Соланум, зимска цреша

Сончоглед

Спатифил

Сребренка

Срценце

Стрептокарпус

Текома

Убава Ката

Украсна детелина

Украсни пиперчиња

Фикус

Флокс

Форзиција

Фрезија

Хибискус

Хoja

Хортензија

Хризантема

Христов трн

Царска круна

Целозија

Цинерарија

Циклама

Цинија

Цинерарија маритима

Циперус

Чавкина уста

Чевличка, торбичка

Чувар куќа

Џунџуле

Шaфран

Шефлера


Уредување на градини:

Автоматизирана мини градина

Цветна градина на мал балкон

Уредување на дворот и терасата во бохо стил

Галерија на патеки во градината

GreenFrame - рамка за растенија

Кровни градини

Ѕидни облоги од мов

Идеи за уредување на мала градина

Градина без комарци

Уредување на медитерански градини

Тревници

Растенија кои го прочистуваат воздухот

Полевање на растенијата за време на одмор

Ритче во градината

Минијатурни градини

Совети за потраен букет во вазната

Есенски совети за градината

Поплочување со камен во градината

Базен во градина

Како против штетниците во градината

Растенија за градини со чакал

Градини со чакал

Медитерански градини

Галерија на осветлени дворови

Амфора во градината

Раскошот на мозаикот

Фонтани во дворот

Како да се изложи цвеќето

Раскошот на мозаикот

Фонтани во дворот

Англиски градини

Француски градини

Типови на градини

Галерија на градини

Галерија на фонтани во двор

Залевање во градината

Пaтеки во градина

Избор на растенија за балкон

Уредување на балкон

Нега на цвеќе во вазна

Уништување на коровот во тревниците

Нега на растенијата во зима

Собни растенија за поздрав дом

Подгответе го тревникот за зимскиот сон

Креирање на терариум

Растенија во терариум

Цвеќе на балкон, тераса или прозорец

Зимска градина

Направете јапонска градина

Уредување на дворот - вовед

50 совети за уредување на вашата градина (1-10)

(11-20)

(21-30)

(31-40)

(41-50)


Лилијан, крин (lat. Lilium)


Лилјан или крин е име на голем број на луковичести растенија кои се популарни и омилени во сите краеви на светот. Со нивно вкрстување добиени се видови кои се лесни за одгледување и одлично успеваат засадени во градината или во саксија. Ги има од најмали, високи 35-40 cm, па се до 2 метри и повисоки, на кои треба внимателно да се одбере местото за садење.

Цветот на лилјанот има 6 латици, а ги има во речиси сите бои, еднобојни или во комбинација со 2-3 бои. Цветовите растат на врвот од стеблото (ако ви се чини превисоко стеблото, никако не го кратете) и може да ги има од 2 до 20 цветови со дијаметар од 3, па се до 30 cm. Многу видови имаат многу интензивен мирис, толку јак што на некои луѓе им пречи и предизвикува главоболка.

Сите лилјани освен белиот Lilium candidum може да се садат во есен или рана пролет, на длабочина од околу 15-20 cm, на сончево или делумно осенчано место. Земјата нека биде добро дренирана. Најдобро е на дното на дупката во која ќе ја садите луковицата да ставите малку покрупен песок, па луковицата на која сте ги рашириле корењата посипете ги со песок, па дури тогаш ставете ја земјата. Lilium candidum треба да се сади поплитко, т.е. луковицата да биде прекриена со околу 5 cm земја, во октомври и ноември, пред да стигнат првите мразови. Ако е зимата блага, луковиците нема да смрзнат освен ако се насадени во земја која е многу тешка и непропусна, па може да загнилат. За секој случај, при јака зима заштитете ги со слој од гранчиња и суви лисја.

Во периодот на раст и цветање сакаат многу влага, па редовно полевајте ги. Кога цветовите ќе овенат, отстранете ги бидејќи ќе ја исцрпат луковицата хранејќи го семето, а растенијата кои ќе се размножат од семе нема да бидат исти како матичното. Листовите и стеблото оставете ги да пожолтат, па потоа отсечете ги.

Лилјаните најдобро е да се размножуваат во есен со одвојување на млади луковици од матичната. Така ќе добиете растенија кои се исти. Новите растенија ќе пуштат цвет дури втората година.

Многу се благодарни и како режано цвеќе во вазна. Пред да го ставите во вода, отстранете ги листовите кои би биле потопени, а стеблото одрежете го косо со долг, остар рез. Кога цветовите ќе се отворат тргнете го прашниците, бидејќи таму каде ќе падне полен може да останат дамки. Менувајте ја водата секојдневно.