Хортикултура :

1. Создавање поволни услови за одгледување цвеќе

2. Градба на растенија

3. Најчести грешки при одгледување на цвеќе

4. Нега на болното саксиско цвеќе

5. Пресадување на саксиско цвеќе

6. Прихрана на растенијата

7. Сместување на цвеќето во домотЦвеќиња:

Адам

Агератум

Аглаонема

Азалеа

Акалифа

Алое вера

Алокасија

Амарилис

Анемона

Антуриум

Аспарагус

Аспидистра

Афеландра

Африканска темјанушка

Ахименес

Бакопа

Барски лилјан

Божиќна ѕвезда

Бегонија лисеста

Бегонија цветлива

Бенџамин

Бела рада

Бергенија

Бисерен ѓердан

Божиќен кактус

Божур

Бразилски јасмин

Брахискома

Бромелија

Бугенвилија

Велигденска пченица

Влакнеста традескантиа

Воденка

Волчјак

Венерина муволовкса

Вербена

Винка

Гарденија

Глоксинија

Газанија

Гербер

Геснерија

Гипсофила

Гладиола

Гомфрена

Господова круна, Пасифлора

Грамофонче

Гузманија

Далија

Декоративен грашок

Декоративен кромид

Дијасција

Дифенбахија

Домашен папрат

Драгољуб

Драцена

Дрво на животот, Јука

Ерика

Ехмеа

Замија

Зумбул

Иберис

Индиски јоргован

Ирезина

Јаглика

Јакобинија

Јапонски јавор

Јоргован

Кала

Калатеа

Калахоа

Камелија

Кана

Каранфил

Кинеско цвеќе на парите

Клорофит

Колеус

Клематис

Кливиа

Кордилина

Космос

Кралски солзи

Красула

Кротон

Кукавичино грозје

Кукурек

Куќна среќа

Лаванда

Лале

Лантана

Лилијан, крин

Лисиантус

Лиснат кактус

Лобелија

Лозица

Лотос

Љубичица

Магнолија

Маранта

Момина солза

Морска сардела

Монстера

Меден цвет

Мединила

Менѓушка

Месечев камен

Мушмулица

Напрсток

Нарцис

Невен

Нова Гвинеја

Нолина

Олеандер

Орхидеја

Пампас трева

Пеперомија

Перниче

Петунија

Пилеа

Плумбаго

Плумерија

Пркос

Пругаста традескантиа

Рајска птица

Ранункул

Рододендрон

Рудбекија

Салвија

Санвиталија

Сансеверија

Сардела

Сингониум

Сламен цвет

Слоново уво

Скиндапсус

Собен бршлен

Собна аралија

Собна палма

Собна лоза

Соланум, зимска цреша

Сончоглед

Спатифил

Сребренка

Срценце

Стрептокарпус

Текома

Убава Ката

Украсна детелина

Украсни пиперчиња

Фикус

Флокс

Форзиција

Фрезија

Хибискус

Хoja

Хортензија

Хризантема

Христов трн

Царска круна

Целозија

Цинерарија

Циклама

Цинија

Цинерарија маритима

Циперус

Чавкина уста

Чевличка, торбичка

Чувар куќа

Џунџуле

Шaфран

Шефлера


Уредување на градини:

Автоматизирана мини градина

Цветна градина на мал балкон

Уредување на дворот и терасата во бохо стил

Галерија на патеки во градината

GreenFrame - рамка за растенија

Кровни градини

Ѕидни облоги од мов

Идеи за уредување на мала градина

Градина без комарци

Уредување на медитерански градини

Тревници

Растенија кои го прочистуваат воздухот

Полевање на растенијата за време на одмор

Ритче во градината

Минијатурни градини

Совети за потраен букет во вазната

Есенски совети за градината

Поплочување со камен во градината

Базен во градина

Како против штетниците во градината

Растенија за градини со чакал

Градини со чакал

Медитерански градини

Галерија на осветлени дворови

Амфора во градината

Раскошот на мозаикот

Фонтани во дворот

Како да се изложи цвеќето

Раскошот на мозаикот

Фонтани во дворот

Англиски градини

Француски градини

Типови на градини

Галерија на градини

Галерија на фонтани во двор

Залевање во градината

Пaтеки во градина

Избор на растенија за балкон

Уредување на балкон

Нега на цвеќе во вазна

Уништување на коровот во тревниците

Нега на растенијата во зима

Собни растенија за поздрав дом

Подгответе го тревникот за зимскиот сон

Креирање на терариум

Растенија во терариум

Цвеќе на балкон, тераса или прозорец

Зимска градина

Направете јапонска градина

Уредување на дворот - вовед

50 совети за уредување на вашата градина (1-10)

(11-20)

(21-30)

(31-40)

(41-50)


Собни растенија за поздрав дом


Минувањето на време во природа има благотворно влијание врз расположението и здравјето на човекот, а самата глетка на убавите, зелени пејзажи причинува задоволство. Навистина, тешко може да пронајдеме нешто што повеќе ќе не релаксира од прошетка во шума или призор на цветна ливада.

Меѓутоа, дали истото важи и за домашните растенија? Колку нашите зелени станари ни помагаат да се релаксираме и да бидеме поздрави?

Научните истражувања досега најчесто се спроведувани во канцеларии за да се утврди влијанието на собните растенија на микроклимата, како и на здравјето и расположението на луѓето кои во овие простории живеат и работат. Повеќе студии покажале дека типичните канцелариски проблеми, како што се замор, слаба концентрација, стресот и главоболки, се помалку изразени во канцеларии каде има зеленило.Фикус


Се смета дека за тоа постојат неколку причини. Прво, растенијата ги апсорбираат звучните бранови, така што ослабува бучава, која претставува еден од главните проблеми во градовите. Најефективни се растенија со крупни или бројни и бујни лисја, како што се фикус и монстера. Растенијата докажано ја подобруваат микроклимата во собата така што ја зголемуваат влажноста и ја привлекуваат прашината. Тие произведуваат кислород, а истовремено и апсорбираат јаглерод диоксид и штетни материи од воздухот. Не треба да се потценува ни влијанието на самото нивно присуство. Долготрајното фокусирање на компјутерот ги замора очите, а растенијата со зелена боја помагаат да се одморат очите.Монстера


Собните растенија ја зголемуваат влажноста во воздухот и во затворените простории. Во лето, поради ова, температурата во собите за одреден степен се намалува. Најдобри овлажувачи се растенијата со големи листови, како на пример, собната липа или собната папрат.

Интересно е да се спомене дека околу 97 отсто од водата која ја впива растението, испарува преку лисјата во околниот воздух. Многу ефикасно го влажи воздухот и растението водена палма. За сончевите летни денови голем примерок од вакво растение филтрира и по неколку литри вода. И за разлика од техничките овлажувачи, влагата што испарува од растенијата сигурно не содржи никакви микроорганизми.

Растенијата како филaдендронот, бршленот и драцената ја намалуваат концентрацијата на штетни материи во воздухот (кои потекнуваат од испарувањето од градежни материјали, теписи, бои или мебел), дури и од 50 до 70 отсто. Растенијата како што се сината алоа, клорофитумот и филадендронот ефикасно ги впиваат и неутрализираат формалдехидите.БршленДраценаВодена палма


Современиот човек, во просек, речиси 90 отсто од времето го поминува во затворени простори, односно во неговиот дом и на работа. Ако веќе не можеме да бидеме меѓу растенија на отворено, донесете ги растенијата до вас.